Takeaway.com wint strijd om Just Eat

Takeaway.com wint strijd om Just Eat
Shutterstock.com

Na een maandenlange strijd met Prosus om Just Eat heeft Takeaway.com zijn prooi beet. Het Nederlandse bedrijf neemt de Britse maaltijdbezorger over voor bijna zeven miljard euro.

 

Maandenlange tweestrijd

Zoals verwacht heeft Takeaway.com de strijd in zijn voordeel beslecht. Afgelopen vrijdag had ruim 80% van de aandeelhouders van Just Eat ingestemd met het ultieme bod van Takeaway.com, dat neerkomt op 9,16 pond (10,76 euro) per aandeel.

 

De overnamestrijd sleept al maanden aan. Reeds in de zomer van vorig jaar hadden Takeaway.com en Just Eat een akkoord op managementniveau omtrent een fusie. Wat later mengde ook investeerder Prosus zich in de debatten met een hoger bod, waardoor de oorspronkelijke overeenkomst weer op de helling kwam te staan. Uiteindelijk bereikte de overnamestrijd een hoogtepunt op 19 december, toen beide kemphanen binnen een tijdspanne van een uur elk een nieuw, ultiem bod lanceerden. Het bod van Takeaway.com bleek het hoogst, maar het was er wel één in aandelen, terwijl Prosus cash bood.

 

Complementair

Het nieuwe fusiebedrijf gaat Just Eat Takeaway heten en zal geleid worden door de oprichter en topman van Takeaway.com, Jitse Groen. Het hoofdkantoor komt in Amsterdam, terwijl het aandeel op de beurs van Londen genoteerd zal worden, schrijft RTL Z.

 

Just Eat Takeaway wordt de grootste speler op de markt van maaltijdbezorging buiten China, met een omzet van zo’n 1,2 miljard euro. Just Eat stond al erg sterk in Brazilië, Canada, Frankrijk, Mexico en het Verenigd Koninkrijk. Takeaway.com van zijn kant heeft een dominante positie in België, Bulgarije, Duitsland, Israël, Nederland, Oostenrijk en Polen.