Tankshops EG nemen Asda over

Medewerker van retailer Asda aan kassa met gezichtsmasker
Foto: Asda

De overname van Asda door tankstationgroep EG en investeerder TDR Capital is een feit. Eigenaar Walmart krijgt 6,8 miljard Britse pond (7,5 miljard euro) voor de Britse supermarktgroep.

 

Walmart houdt greep

De favoriet heeft het gehaald in de overnamestrijd rond Asda: de Britse broers Issa, oprichters van EG, en TDR Capital nemen de supermarktketen samen over voor een bedrag van 6,8 miljard Britse pond (7,5 miljard euro), exclusief cash en schulden. Mohsin en Zuber Issa en TDR nemen elk een even groot belang in de foodretailer.


Asda knipt de banden met Walmart evenwel niet door: de Amerikaanse supermarktreus houdt een “aanzienlijke” financiële participatie, een zitje in de Raad van Bestuur en een commerciële samenwerkingsovereenkomst. Zo zouden de Britten gebruik blijven maken van de inkoopcentrale van Walmart en ook beroep kunnen doen op innovaties en expertise uit de VS.

 

Meer convenience en lokaal

Het huidige management van de supermarktketen blijft aan, maar de nieuwe eigenaars willen wel al eigen accenten leggen. Als uitbaters van tankstations en tankshops, brengen de broers Issa volgens Asda interessante ervaring in gemaksretail, brandstoffen en merkrelaties met zich mee, waar de retailer gebruik van wil maken. Ook beloven de overnemers meer met leveranciers uit het Verenigd Koninkrijk te gaan werken en in de komende drie jaar minstens een miljard pond in het bedrijf en zijn toeleveringsketen te investeren.


“Wij geloven dat onze ervaring met EG Groep, met inbegrip van onze expertise rond gemak en merkpartnerschappen en ons succesvolle partnerschap met TDR Capital, kan helpen om de groeistrategie te versnellen en uit te voeren. Na een succesvolle periode als onderdeel van Walmart kijken we ernaar uit om Asda te helpen een gedifferentieerd bedrijf op te bouwen dat klanten in alle gemeenschappen in het Verenigd Koninkrijk op briljante wijze zal blijven bedienen”, verklaren Mohsin en Zuber Issa. De overname wacht wel nog op goedkeuring van de regelgevende instanties en zal naar verwachting in de eerste helft van 2021 worden afgerond.