Te veel melk en dus minder winst voor FrieslandCampina

Te veel melk en dus minder winst voor FrieslandCampina
Shutterstock

Door een sterke stijging van de melkproductie na het afschaffen van de melkquota is de winst van zuivelbedrijf FrieslandCampina in de eerste helft van het jaar flink gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

Wachten op maatregelen

De winst ging in de eerste zes maanden van 2016 met 16,7% achteruit tot 160 miljoen euro. Ook de omzet daalde: met meer dan 2% naar 5,5 miljard euro. Door het afschaffen van de melkquota moest het bedrijf heel wat basiszuivelproducten verkopen tegen een lagere prijs. Het kreeg in de eerste helft van het jaar dan ook bijna 12% meer melk aangeleverd, goed voor 5,5 miljard kilo.

 

Ook de Russische boycot duwde de melkprijzen verder de dieperik in. Die lagere prijzen werden wel voor een groot stuk teniet gedaan dankzij een stijgende vraag naar kindervoeding in China en naar zuiveldranken in Zuidoost-Azië.

 

FrieslandCampina doet geen voorspellingen voor de resultaten over heel het jaar en wacht vooral af wat de maatregelen zijn die de Europese Commissie wil nemen om de melkproductie in Europa terug te schroeven.