Tekort aan bierflesjes treft Belgische brouwers

Shutterstock.com

Er is een structureel tekort aan bierflesjes op de Europese markt. De schaarste die reeds bestond vóór de coronacrisis, werd het voorbije jaar enkel groter, omdat brouwers massaal overschakelden van vaten voor de horeca naar flesjes voor de supermarkten.

 

Improviseren

Vooral kleinere brouwerijen voelen het tekort aan den lijve. Zo kreeg Alain Coutteau, eigenaar van brouwerij Struise Brouwers, zijn laatste bestelling met de nodige vertraging. “Daardoor hebben we in mei moeten improviseren. Pas enkele dagen geleden kregen we eindelijk voldoende flesjes geleverd, waardoor we weer normaal kunnen bottelen”, zegt hij in De Tijd.

 

Alain De Laet, topman van brouwerij Huyghe bevestigt de krapte op de flessenmarkt. Om het probleem te omzeilen, bevoorraadt het bedrijf zich al enkele jaren in Rusland. “Bovendien huurden we meteen na de corona-uitbraak in maart vorig jaar een magazijn in Antwerpen, waar we extra flessenvoorraden stockeerden. We zagen de bui al hangen. Daardoor kampen we voorlopig niet met problemen.”

 

Overnamegolf

Hoewel de coronacrisis het tekort vergrootte, – door de sluiting van de horeca steeg de vraag naar flessenbier – moet de echte oorzaak van het probleem elders gezocht worden. “Er verdwenen in heel Europa glasfabrieken omdat er tien jaar geleden een overschot aan bierflessen was. Daardoor kwam er een overnamegolf op gang, waardoor er nog maar drie grote producenten zijn”, legt Axaglass-topman Christophe Bossut uit.

 

De voorbije jaren nam de vraag naar glazen flessen evenwel gestaag toe. Dat kwam door de groei van de Europese bier- en wijnsector, maar ook omdat melk weer meer in glazen flessen wordt verpakt. Maar in die tijd kwam er nauwelijks extra productiecapaciteit bij de glasfabrikanten: enkel het Duitse Wiegand-Glas opende recent een nieuwe fabriek.

 

Probleem niet overschatten

Grote brouwers als AB InBev en Heineken lijken vooralsnog weinig hinder te ondervinden van het flessentekort. Zij worden prioritair bevoorraad door de flesproducenten. Ook brouwerij Haacht nam haar voorzorgen, zegt woordvoerster Lien Meeus. “Er is al enkele jaren een tekort aan bierflesjes en daarop hebben we geanticipeerd in onze contracten.”