Tekort aan hop en gerst kan probleem worden voor brouwers

Tekort aan hop en gerst kan probleem worden voor brouwers
http://www.shutterstock.com/nl/pic-213620557/stock-photo-hop-cone-with-beer.html?src=fGaS7L4Sa_fai59z18yGnw-1-4

De stijgende populariteit van speciaalbieren heeft er voor gezorgd dat de vraag naar hop in 2015 op het hoogste niveau ooit lag. Tegelijk is de oogst met 40% gedaald, waardoor de prijzen flink de hoogte zijn in gegaan.

Investeringen nodig

Dat is echter niet het enige probleem voor bierbrouwers, want de komende jaren kan er ook een tekort van brouwersgerst ontstaan, zegt Rabobank in het rapport ‘A revolution is brewing’. Volgens Rabobank zijn er drie redenen voor een mogelijk tekort aan brouwersgerst.

 

“Ten eerste het huidige krappe aanbod in combinatie met een verwachte 14% groei van de vraag. Daarnaast beschouwen boeren gerst als een riskant gewas om te verbouwen, en zijn de premiums zeer volatitiel, waardoor ze alleen gerst verbouwen als de premium hoog genoeg is. Bovendien vragen brouwers steeds meer om verschillende soorten gerst, nu speciaalbieren zo in trek zijn. Productie en consumptie zijn op dit moment bijna gelijk aan elkaar, waardoor er weinig ruimte is voor tegenvallende oogsten”, zegt Rabobank-analist Ciska van den Berg.

 

De bank verwacht dat de vraag naar brouwersgerst met 14% zal stijgen de komende vijf jaar, vanwege een stijgende wereldbevolking en het feit dat steeds meer mensen zich speciaalbieren kunnen veroorloven. Ook de populariteit van die speciaalbieren, die vier tot zeven keer zoveel mout nodig hebben als een gewoon bier, draagt bij tot de stijgende vraag. Bovendien is de markt sterk gefragmenteerd geraakt.

 

Rabobank is van mening dat er wereldwijd zal moeten geïnvesteerd worden in de moutindustrie. Daarbij zullen brouwers ook goede contracten moeten afsluiten met de producenten, om langs beide kanten meer zekerheid in te bouwen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Private-equitybedrijf KKR dicht bij overname margarines Unilever

15/12/2017

Unilever en het private-equitybedrijf KKR hebben een deal bereikt voor de overname van de margarinedivisie van Unilever. KKR zou ongeveer 6,8 miljard euro neertellen en de transactie moet midden volgend jaar afgerond zijn.

Filet Pur: Hallucinante waanbeelden? Eén adres!

15/12/2017

Jef Colruyt is een onverstoorbaar toonbeeld van sereniteit, en de pata negra ham is de bitcoin van de charcuterie. Slechts twee conclusies uit een alweer leerrijke FMCG-week, voor u op smaak gebracht door RetailDetail Food!

Ellis Gourmet Burger zoekt partner voor internationale expansie

15/12/2017

De Belgische hamburgerketen Ellis Gourmet Burger wil na België, Nederland en Frankrijk ook andere landen veroveren en is daarom op zoek naar een investeerder om die expansie te financieren. Mogelijk komt er een nieuwe meerderheidsaandeelhouder.

Heineken gaat Mort Subite internationaal uitrollen

15/12/2017

Heineken gaat het Belgische biermerk Mort Subite wereldwijd aan de man proberen te brengen. Dat deed het eerder ook al met Affligem en dat werd een groot succes. Mort Subite wordt beschikbaar in alle landen waar Heineken te vinden is.

RetailDetail Food #26 staat online

15/12/2017

Zijn sales reps nog welkom op de winkelvloer? Die vraag stelden we in het 26ste nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers. De antwoorden liepen uiteen.

Amazon brengt zijn huismerken naar Europa

14/12/2017

Nu Amazon Prime in steeds meer Europese landen beschikbaar is, haalt Amazon ook zijn FMCG-huismerken naar boven. De voorbije weken lanceerde het online warenhuis een aantal nieuwe producten onder private label in Europa en meer is op komst. 

Back to top