Teleurstellende groei voor Nestlé in 2017

Teleurstellende groei voor Nestlé in 2017

Nestlé heeft in 2017 een teleurstellende groei gekend (+0,4%), waarbij het niet voldeed aan de verwachtingen van analisten. 

 

“Beneden onze verwachtingen”

In 2017 haalde Nestlé een omzet van 89,8 miljard Zwitserse frank (net geen 78 miljard euro). De organische groei kwam uit op 2,4 procent, wat lager was dan de verwachtingen van 2,6%. Een derde van die organische groei was te danken aan prijsstijgingen.

 

Die magere groei had ook zijn impact op de winstcijfers van het Zwitserse bedrijf, want die daalden met 15,8% van 9,62 naar 7,2 miljard frank (6,2 miljard euro). “Onze organische omzetgroei was binnen de vooropgestelde marge, maar beneden onze verwachtingen, vooral vanwege zwakke prestaties op het einde van het jaar. De omzetgroei in Europa en Azië was bemoedigend, terwijl we in Noord-Amerika en Brazilië te maken blijven hebben met een uitdagende omgeving”, aldus CEO Mark Schneider.

 

In Noord- en Zuid-Amerika groeide Nestlé op organische basis met 0,9%, waarvan 0,7% dankzij hogere prijzen. In Noord-Amerika was er wel sprake van een kleine daling en in Brazilië blijft de situatie moeilijk, wat zijn weerslag heeft op de prijzen. In de zone Europa, Midden-Oosten en Noord-Afrika steeg de organische omzet met 2,3%, waarvan 0,6% dankzij hogere prijzen. Alle regio’s blijven het binnen die zone goed doen. De sterkste groei kwam er in Azië, Oceanië en de rest van Afrika: daar was sprake van een organische groei van 4,7%, waarvan 1,8% dankzij hogere prijzen.

 

Verkoop aandeel L’Oréal?

Nestlé laat ook verstaan niet bezig te zijn met het uitbreiden van het aandeel in L’Oréal: het heeft besloten om een aandeelhoudersovereenkomst met het Franse cosmeticabedrijf niet te vernieuwen.

 

Het Franse bedrijf liet onlangs nog verstaan interesse te hebben in een overname van die aandelen, moest Nestlé besluiten om ze te verkopen. Nestlé heeft 23% van de aandelen in handen, goed voor een waarde van ongeveer 23 miljard euro. De verkoop zou ook binnen de eisen vallen van investeerder Daniel Loeb, die al langer eist dat Nestlé zich omvormt naar een bedrijf dat zich puur met voeding bezig houdt.