Ter Beke sluit besmette Offerman-fabriek definitief

Ter Beke sluit besmette Offerman-fabriek definitief
Shutterstock.com

Voedingsgroep Ter Beke gaat zijn Nederlandse fabriek, waar in oktober een listeriabesmetting werd vastgesteld, definitief sluiten. Zeker vijftig mensen verliezen hun baan.

 

Geen renovatie

De fabriek van vleeswarenbedrijf Offerman in Aalsmeer werd in oktober vorig jaar gesloten nadat er een listeriabesmetting werd vastgesteld. De fabriek is naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk voor drie overlijdens en een miskraam. Ook werden enkele tientallen mensen ziek na het eten van vlees uit de fabriek.

 

Ter Beke heeft beslist de fabriek grotendeels te sluiten, omdat een renovatie te duur was. "De grootste hal gaat dicht. Een kleinere blijft open", vertelt Soraya Faez van de vakbond CNV aan De Tijd. "De bacterie zat in de muren", wat ingrijpen financieel onhaalbaar maakte.

 

Jobs

Door de sluiting verliezen ook zeker vijftig mensen hun baan. Vijftig anderen kunnen terecht in een andere fabriek van het voedingsbedrijf in Ridderkerk, een vijftigtal kilometer verderop. "Als ze niet op het aanbod ingaan, kunnen ze het bedrijf verlaten volgens de vertrekregeling die we opstelden met de directie", zegt Faez.

 

Volgens de vakbonden heeft de hele zaak Ter Beke geen klanten gekost. Jumbo bijvoorbeeld, de grootste klant, neemt nog steeds producten af van het bedrijf. Andere vestigingen van Ter Beke hebben de productie van Aalsmeer overgenomen. "Dat lukt met wat extra personeel en extra werkshiften", besluit Faez.