Ter Beke zet in op export van halal-lasagne

Ter Beke zet in op export van halal-lasagne

Voedingsgroep Ter Beke zwengelt zijn export aan: het bedrijf wil zijn halal-lasagne in het Midden-Oosten en Indonesië in de winkelrekken krijgen, voor de klassieke lasagne moet China een afzetmarkt worden.

Ambitieuze topman

Ter Beke wil een bedrijf worden met een omzet van boven het miljard euro, maar om dat te halen moeten de verkopen nog meer dan verdubbelen. In 2016 strandde het verkoopcijfer immers nog op 418,6 miljoen euro. Een  van de manieren om te groeien, is een grotere export. 

 

In het jaarverslag aan de aandeelhouders ziet topman Dirk Goeminne alvast mogelijkheden in de uitvoer van klassieke lasagne naar China. “Chinezen die een beetje welvaart hebben opgebouwd, zijn gek van Westerse producten. Dus mikken we met onze lasagne nu ook op de Chinese markt, zij het onder een aangepaste Chinese naam. De eerste containers zijn vanuit Frankrijk onderweg”.

 

Een andere groeimotor is de halal-lasagne. Met dat product mikt Ter Beke in eerste instantie op de moslims in de Westerse landen, maar nadien moet de export volgen. Er lopen al gesprekken met retailers in het Midden-Oosten en Indonesië. De discussie over vlees van (on)verdoofd geslachte runderen in ons land mag daarbij geen obstakel zijn: in de halallasagne werd namelijk bewust gekozen voor gehakt van kip en niet van rund.

 

Nieuwe producten

Daarnaast komen er ook nieuwe producten: in 2017 wordt de flexicharcuterie – een combinatie van vlees en groenten – gelanceerd. Er komt een product van gekookte ham, waarvoor het bedrijf eigen varkens gaat kweken. “Maar we moeten vooral voor salami onze vleugels uitslaan. het is ons belangrijkste product”, aldus Goeminne. Hij mikt dan ook op het aanzwengelen van de salamiverkoop in andere landen.

 

Een aandachtspunt bij dit alles blijft de verdere consolidatie van de markt. “De retailers consolideren sneller dan de producenten. Zij bepalen de spelregels. Onze klanten worden steeds groter. Twee van onze grootste klanten zijn gefusioneerd. Dat heeft ook een impact op ter Beke. De retailers worden machtiger. Tegelijk nemen de discounters al meer dan 40% van de markt in. Daar moeten we op inspelen. Ook daar komen de innovaties en nieuwe markten dus weer om de hoek kijken”, heet het nog in het jaarverslag.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Colruyt en PepsiCo begraven de strijdbijl: weer Pepsi in de rekken

19/01/2018

Het vertrouwde assortiment van Pepsi en Lay’s komt weer in de rekken bij Colruyt. In november startte de keten een boycot tegen 29 producten van PepsiCo, omdat de merkproducent geen lagere prijzen wilde geven, maar de supermarktketen stopt daar nu mee.

Recordomzet voor BelOrta

19/01/2018

Groente- en fruitbedrijf BelOrta heeft in 2017 een recordomzet gehaald van 439 miljoen euro, een stijging van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Het volume steeg met 2,5% en nadert de 500 miljoen kilogram.

Aldi Nord en Aldi Süd werken samen voor dierenwelzijn

18/01/2018

Aldi Nord en Aldi Süd slaan de handen in elkaar voor een unieke samenwerking: de discountbroers lanceren samen een eigen keurmerk voor dierenwelzijn. Het label Fair & Gut start enkel in Duitsland en voor gevogelteproducten, maar wordt later uitgebreid.

Hoe weinig suiker is te weinig? Rewe test de limieten met chocoladepudding

18/01/2018

Hoe weinig suiker kan een mens verdragen? Dat test de Duitse supermarktketen Rewe met een klantenbevraging. Het wil het suikergehalte in huismerkproducten verlagen, maar de consument beslist zelf hoeveel.

Back to top