Tesco-depotmedewerkers dreigen met staking

Shutterstock.com

Bij Tesco dreigt de aanloop naar de belangrijke kerstperiode verstoord te worden door stakingen in de distributiecentra. Een groot deel van de arbeiders vindt de loonvoorstellen van de directie te min.

 

Belediging

Tesco is de grootste supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk. In 13 van de 22 distributiecentra hebben de arbeiders zich intussen uitgesproken voor acties in de aanloop naar Kerstmis, nadat ze het “beledigende” loonvoorstel van de directie hadden verworpen. Die had bij de jaarlijkse onderhandelingen een loonsverhoging van 4% in het vooruitzicht gesteld, meldt de BBC.

 

Volgens de vakbond Unite komt de loonsverhoging van 4% neer op een "reële loonsverlaging" als gevolg van de inflatie. De kosten van levensonderhoud stegen in oktober met 4,2%, het hoogste percentage in bijna 10 jaar.

 

Tekorten in de winkels

Joanne McGuinness, nationaal afgevaardigde van de vakbond Usdaw, zei dat de leden een duidelijke boodschap hadden gestuurd. "We hopen dat het bedrijf luistert en dat de directie naar de onderhandelingstafel terugkeert met een betere deal die acceptabel is voor onze leden.”

 

De stakingen zouden grote gevolgen kunnen hebben voor Tesco, en dat net in de uiterst belangrijke kerstperiode. De vakbonden wijzen er ook op dat de distributiemedewerkers een cruciale rol hebben gespeeld tijdens de pandemie om de schappen in de winkels gevuld te houden. “De grootste en rijkste detailhandelaar van het Verenigd Koninkrijk zou onze leden op zijn minst een fatsoenlijk loon moeten bieden."