Tesco Extra wil hypermarkt op mensenmaat zijn | RetailDetail

Tesco Extra wil hypermarkt op mensenmaat zijn

Tesco Extra wil hypermarkt op mensenmaat zijn
Foto's: Blink/Tesco

Of de hypermarkt nog een toekomst heeft? Dat is een vraag waar niet enkel Carrefour van wakker ligt. In het VK maakt Tesco de oefening met zijn Extra stores, die zopas een make-over kregen van het Zweedse designbureau Blink. 

Groot vanbuiten, warm vanbinnen

Britse consumenten zien Tesco als een gigantische retailer met grote, koude winkels en niet meteen het spannendste aanbod aan levensmiddelen. Nu is Tesco inderdaad een groot bedrijf met erg grote winkels, en dat zal ook niet zo snel veranderen. Voor de retailer is het dus zaak om die nadelen om te buigen tot voordelen. 

 

Daar wil het nieuwe winkelontwerp toe bijdragen: naast de prijscommunicatie dient de kwaliteit beter in de verf gezet. Grote bulkpromoties onderbreken de routine. De afdeling groenten en fruit bepaalt het versimago van de winkel, het moet een feest voor de zintuigen zijn. Medewerkers gaan in interactie met de klanten om hun vakmanschap te benadrukken. Service wordt een onderdeel van de klantreis. Een in-store café groeit uit tot een ontmoetingsplaats. Zo krijgen we een winkel die weliswaar groot is aan de buitenkant, maar warm en huiselijk aan de binnenkant.  

 

Stijgende omzet en winst

De architectuur is dan ook op mensenmaat ontworpen, met de versmarkt in het hart van de winkel. Het nieuwe concept integreert omnichannel-oplossingen zoals click-and-collect, mobiele zelfscan en interactieve schermen in de winkel. Gemak is er in de vorm van een ‘hot-to-go’ foodservice-aanbod met gebraden hele kippen, kip in porties, gebak, ribbetjes, pizza's, warme broodjes en panini - vers bereid met de nieuwste combi-stoomovens. Tesco maakte ook plaats voor een gratis gemeenschapscentrum naast het café.

 

Of het werkt? De pilootwinkel werd in juni 2017 in Swansea geopend. Cijfers worden niet meegegeven, maar de winst is aanzienlijk toegenomen, en de omzet in sommige categorieën, zoals brood, is dramatisch gestegen. De winkelervaring is menselijker en speelt het foodaanbod beter uit.  De medewerkers zijn dan trots op de winkel, net als het team van Blink. 

Fotogalerij

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Listeriabesmetting brengt Greenyard in problemen

16/07/2018

Groentenproducent Greenyard ligt onder vuur na een listeriabesmetting in zijn Hongaarse fabriek. Het bedrijf zegt alle nodige maatregelen te nemen, maar de beurskoers keldert.

Eerste OKay met Collect&Go-afhaalpunt opent in Heusden

16/07/2018

OKay, de buurtsupermarkt van Colruyt Group, opent een eerste vestiging met Collect&Go-afhaalpunt in Heusden. De nieuwe vestiging test de afhaalservice, die bij succes ook naar andere OKay-winkels wordt uitgerold.

Carrefour doet inspanning voor werknemers met brugpensioen

16/07/2018

In het kader van haar transformatieplan voorziet Carrefour Belgium een bijkomende premie tot 500 euro voor werknemers die in het SWT-stelsel stappen, als ze een opleiding volgen voor een knelpuntberoep.

Eerste gezonde eetmuur in Amsterdam

13/07/2018

Eind augustus opent in de Kinkerstraat van Amsterdam de Health Food Wall. Goed nieuws voor de liefhebbers van gezonde voeding die een salade boven een kroket verkiezen.