Tesco Extra wil hypermarkt op mensenmaat zijn | RetailDetail

Tesco Extra wil hypermarkt op mensenmaat zijn

Tesco Extra wil hypermarkt op mensenmaat zijn
Foto's: Blink/Tesco

Of de hypermarkt nog een toekomst heeft? Dat is een vraag waar niet enkel Carrefour van wakker ligt. In het VK maakt Tesco de oefening met zijn Extra stores, die zopas een make-over kregen van het Zweedse designbureau Blink. 

Groot vanbuiten, warm vanbinnen

Britse consumenten zien Tesco als een gigantische retailer met grote, koude winkels en niet meteen het spannendste aanbod aan levensmiddelen. Nu is Tesco inderdaad een groot bedrijf met erg grote winkels, en dat zal ook niet zo snel veranderen. Voor de retailer is het dus zaak om die nadelen om te buigen tot voordelen. 

 

Daar wil het nieuwe winkelontwerp toe bijdragen: naast de prijscommunicatie dient de kwaliteit beter in de verf gezet. Grote bulkpromoties onderbreken de routine. De afdeling groenten en fruit bepaalt het versimago van de winkel, het moet een feest voor de zintuigen zijn. Medewerkers gaan in interactie met de klanten om hun vakmanschap te benadrukken. Service wordt een onderdeel van de klantreis. Een in-store café groeit uit tot een ontmoetingsplaats. Zo krijgen we een winkel die weliswaar groot is aan de buitenkant, maar warm en huiselijk aan de binnenkant.  

 

Stijgende omzet en winst

De architectuur is dan ook op mensenmaat ontworpen, met de versmarkt in het hart van de winkel. Het nieuwe concept integreert omnichannel-oplossingen zoals click-and-collect, mobiele zelfscan en interactieve schermen in de winkel. Gemak is er in de vorm van een ‘hot-to-go’ foodservice-aanbod met gebraden hele kippen, kip in porties, gebak, ribbetjes, pizza's, warme broodjes en panini - vers bereid met de nieuwste combi-stoomovens. Tesco maakte ook plaats voor een gratis gemeenschapscentrum naast het café.

 

Of het werkt? De pilootwinkel werd in juni 2017 in Swansea geopend. Cijfers worden niet meegegeven, maar de winst is aanzienlijk toegenomen, en de omzet in sommige categorieën, zoals brood, is dramatisch gestegen. De winkelervaring is menselijker en speelt het foodaanbod beter uit.  De medewerkers zijn dan trots op de winkel, net als het team van Blink. 

Fotogalerij

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Spar wil nu ook voet op Griekse bodem

19/03/2018

Spar International heeft zijn zinnen gezet op Griekenland als het volgende land om de voedingsmarkt te veroveren. Spar Hellas zal samenwerken met Asteras en Mesis om binnen de vier jaar meer dan 500 winkels op te zetten.

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

19/03/2018

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

Picnic bevestigt komst naar Duitsland

19/03/2018

Voor het weekend waren er geruchten opgedoken dat de Nederlandse online supermarkt Picnic testen uitvoerde in Duitsland. Dat nieuws is nu bevestigd door medeoprichter Michiel Muller.

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Back to top