Britse Tesco krijgt groen licht voor fusie van het jaar met Booker

Tesco krijgt groen licht voor "fusie van het jaar" met Booker

Tesco krijgt groen licht voor "fusie van het jaar" met Booker
Shutterstock

Het zijn spannende tijden voor retail in het Verenigd Koninkrijk: na de opslorping van Nisa door Co-op vergroot ook marktleider Tesco binnenkort zijn marktaandeel dankzij de fusie met groothandel Booker. Tesco heeft voor de deal een monsterbedrag van 4,52 miljard euro over.

Groen licht voor fusie

De Britse supermarktketen krijgt groen licht om concurrent Booker, met zelfbedieningsgroothandels en meer dan 5.600 supermarkten een belangrijke speler in het VK, al begin volgend jaar onder zijn vleugels te nemen. Daarmee positioneert Tesco zich meteen sterk op de groothandelmarkt, waar zijn marktaandeel tot dusver onder de 20% lag. 

 

De Britse concurrentiewaakhond CMA ziet geen graten in de deal: op lange termijn blijft de markt voldoende competitief en ook zal de fusie niet leiden tot hogere prijzen of een verpaupering van het dienstenaanbod, zo klinkt het.

 

Keerzijde van de medaille

Tesco heeft een indrukwekkende 4,52 miljard veil voor groothandelketen Booker, dat behalve een sterke marktpositie ook kansen biedt om Tesco’s afhaalpunten aanzienlijk uit te breiden. Ter herinnering: in juli dit jaar kondigde de supermarktketen nog aan zijn online service uit te breiden met same-day delivery in vrijwel het ganse Verenigd Koninkrijk.

 

Met de overname van Booker wordt Tesco marktleider in zijn segment, maar het verhaal kent ook een donker kantje. Om ook op langere termijn competitief te blijven, kondigde het Britse concern nog geen vijf maanden geleden aan 2.300 banen te zullen schrappen op zijn hoofdkantoor en bij de klantendienst. Tesco’s optiekbedrijven werden te koop gezet en ook de 24-uur-opening in de grotere filialen moest er aan geloven.

 

Ook Co-op in fusiegolf

De fusie van Tesco en Booker is overigens niet het enige retailnieuws dat gisteren de Britse kranten haalde. Ook de Co-operative Group kwam naar buiten met de aankondiging van een fusie, in dit geval met supermarktketen Nisa, dat de Britse groep als apart bedrijf zal beheren. Voor de samensmelting legt Co-op in totaal 248 miljoen Britse ponden (300 miljoen euro) op tafel, waarvan ongeveer de helft de schulden dekt die Nisa heeft uitstaan.

 

In de sterk bezette Britse markt lijken fusies en investeringen in omni-channel verkoop – zowel off- als online dus – de enige manier om te blijven bestaan, zoveel is duidelijk. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Filet Pur: De duurste supermarkt van West-Europa

25/05/2018

Waarom Carrefour het nieuws beheerste, Colruyt failliet gaat, multinationals moeten leren rekenen en de voedingsindustrie 3.0 voor de deur staat? Dat verneemt u in het slechts min of meer GDPR-conforme weekoverzicht van RetailDetail Food!

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.