Tesco weet weer wat winst is

Tesco weet weer wat winst is

Het Britse supermarktbedrijf Tesco lijkt na een aantal bijzonder moeilijke jaren opnieuw op de goede weg. Voor het gebroken boekjaar dat eindigde op 27 februari kon het zelfs opnieuw winstcijfers voorleggen.

Vergelijkbare omzetgroei in Verenigd Koninkrijk

Het operationeel resultaat van het gebroken boekjaar 2015 kwam uit op 162 miljoen pond (200 miljoen euro). Dat is een fikse opsteker voor Tesco, dat een jaar eerder een verlies van 6,3 miljard pond (8 miljard euro) moest slikken, het slechtste resultaat in de geschiedenis van het bedrijf. In het vierde kwartaal was er zelfs sprake van een kleine vergelijkbare omzetgroei van 0,9% in het Verenigd Koninkrijk. “We zijn goed op weg om het vertrouwen in Tesco opnieuw op te bouwen”, zegt CEO Dave Lewis aan de BBC.

 

Lewis staat sinds 2014 aan het roer bij Tesco en zet sindsdien in op prijsverlagingen en meer personeel in de winkels. Zo hoopt hij de concurrentie aan te gaan met discounters Lidl en Aldi, die de voorbije jaren een flink stuk van het Britse marktaandeel kwamen inpikken.

 

Tesco kreeg in 2014 te maken met een immens boekhoudschandaal, waarbij de winst fout werd weergegeven in de boeken. Die manipulaties kwamen pas aan het licht toen Dave Lewis in dienst trad. Ook daarvoor daalde de omzet binnen het bedrijf echter al jaren. Die trend lijkt nu eindelijk gekeerd te zijn.