Test-Aankoop dient klacht in tegen misleidende verpakkingen | RetailDetail

Test-Aankoop dient klacht in tegen misleidende verpakkingen

Test-Aankoop dient klacht in tegen misleidende verpakkingen

Consumentenvereniging Test-Aankoop heeft een klacht ingediend tegen zeven voedingsproducten die volgens hen misleidende verpakkingen hebben. Op elke verpakking wordt de vermelding van fruit gemaakt.

 

Te laag percentage fruit

Test-Aankoop onderzocht 120 verpakkingen met daarop afbeeldingen van fruit. Het is immers wettelijk verplicht om het percentage fruit weer te geven in de ingrediëntenlijst als er op de verpakking een vermelding van fruit wordt gemaakt, in woord of in beeld.

 

Test-Aankoop kwam daarbij tot de conclusie dat heel wat producenten een minimale hoeveelheid vruchtensappen of -puree toevoegen aan hun producten en ze gebruiken als “alibi voor de vele aroma's en kleurstoffen".

 

Klacht om voorbeeld te stellen

Een voorbeeld zijn de Granny-koeken van Lu, die volgens de verpakking 53 procent granen en fruit bevatten, maar die in werkelijkheid slechts 2,6 procent puree van rode vruchten bevatten. “Wat eruitziet als stukjes gedroogd fruit, is in werkelijkheid samengesteld uit vruchtenpuree, suiker, aroma’s en kleurstoffen.” Andere producten vervangen dure vruchten door goedkopere alternatieven en sommige producten bevatten zelfs helemaal geen fruit.

 

De klacht tegen de zeven producten moet volgens Test-Aankoop dienen als een voorbeeld, om ervoor te zorgen dat de regels beter gerespecteerd worden. Daarnaast pleit het voor minimumpercentages voor bepaalde voedingscategorieën, als vruchtenyoghurt en -dranken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Spar wil nu ook voet op Griekse bodem

19/03/2018

Spar International heeft zijn zinnen gezet op Griekenland als het volgende land om de voedingsmarkt te veroveren. Spar Hellas zal samenwerken met Asteras en Mesis om binnen de vier jaar meer dan 500 winkels op te zetten.

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

19/03/2018

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

Picnic bevestigt komst naar Duitsland

19/03/2018

Voor het weekend waren er geruchten opgedoken dat de Nederlandse online supermarkt Picnic testen uitvoerde in Duitsland. Dat nieuws is nu bevestigd door medeoprichter Michiel Muller.

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Back to top