Test-Aankoop: "Driekwart van de kipfilets bevat antibioticaresistente bacteriën" | RetailDetail

Test-Aankoop: "Driekwart van de kipfilets bevat antibioticaresistente bacteriën"

Test-Aankoop: "Driekwart van de kipfilets bevat antibioticaresistente bacteriën"

Een laboratoriumtest van consumentenorganisatie Test Aankoop toont aan dat er te veel bacteriën in ons vlees zitten die Extended Spectrum Beta Lactamase (ESBL) produceren. ESBL-bacteriën zijn antibioticaresistent, wat betekent dat bepaalde ziektekiemen niet meer reageren op de werking van antibiotica.

Vooral in kip

De consumentenorganisatie kocht in april en augustus van dit jaar 105 kipfilets, 38 stukken varkensvlees en 38 stukken rundvlees en liet die analyseren op de aanwezigheid van ESBL-producerende bacteriën. ESBL is een verzamelnaam voor een groep enzymen die door bacteriën gemaakt worden en die antibiotica onwerkzaam maken.

 

"Te veel vlees bevat resistente bacteriën: 73% van het geteste kippenvlees, 16% van het varkensvlees en 8% van het rundvlees. In de pluimvee-, varkens- en runderteelt wordt inderdaad overvloedig antibiotica gebruikt, en ons land blijft een van de grootste antibioticagebruikers in Europa", aldus Test-Aankoop. "De resultaten van onze analyses bevestigen die van onze Nederlandse collega's van de Consumentenbond."

 

"Het is hoog tijd om een stap terug te zetten en het gebruik van antibiotica duurzaam en drastisch te verlagen, zowel bij mens als bij dier", aldus nog de consumentenorganisatie. Test-Aankoop vraagt daarom dat er per type van teelt en per producent gegevens worden ingezameld over de antibiotica die aan dieren worden toegediend en dat er een limiet komt voor het antibioticagebruik per sector, afhankelijk van de diersoort in kwestie.

 

Boerenbond pleit voor meer bewustwording

In een reactie roept de Boerenbond alle betrokken partijen op tot meer bewustwording. "Zowel in menselijke als in dierlijke geneeskunde moet het onnodig gebruik van antibiotica gestopt worden. Ik blijf dit herhalen omdat antibiotica te waardevol zijn en resistentie ertegen kost wat kost moet vermeden worden. Hygiëne in dierproductie, maar ook verder in de keten, speelt hierbij ook een belangrijke rol", zegt Piet Vanthemsche, voorzitter van Boerenbond.

 

"De overheid en de hele vleesketen moeten hier samen werk van maken. Er valt geen tijd te verliezen, dit in het belang van zowel de menselijke als de dierlijke gezondheid en geneeskunde", aldus nog de baas van de Boerenbond.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten.