Test-Aankoop: "Driekwart van de kipfilets bevat antibioticaresistente bacteriën"

Test-Aankoop: "Driekwart van de kipfilets bevat antibioticaresistente bacteriën"

Een laboratoriumtest van consumentenorganisatie Test Aankoop toont aan dat er te veel bacteriën in ons vlees zitten die Extended Spectrum Beta Lactamase (ESBL) produceren. ESBL-bacteriën zijn antibioticaresistent, wat betekent dat bepaalde ziektekiemen niet meer reageren op de werking van antibiotica.

Vooral in kip

De consumentenorganisatie kocht in april en augustus van dit jaar 105 kipfilets, 38 stukken varkensvlees en 38 stukken rundvlees en liet die analyseren op de aanwezigheid van ESBL-producerende bacteriën. ESBL is een verzamelnaam voor een groep enzymen die door bacteriën gemaakt worden en die antibiotica onwerkzaam maken.

 

"Te veel vlees bevat resistente bacteriën: 73% van het geteste kippenvlees, 16% van het varkensvlees en 8% van het rundvlees. In de pluimvee-, varkens- en runderteelt wordt inderdaad overvloedig antibiotica gebruikt, en ons land blijft een van de grootste antibioticagebruikers in Europa", aldus Test-Aankoop. "De resultaten van onze analyses bevestigen die van onze Nederlandse collega's van de Consumentenbond."

 

"Het is hoog tijd om een stap terug te zetten en het gebruik van antibiotica duurzaam en drastisch te verlagen, zowel bij mens als bij dier", aldus nog de consumentenorganisatie. Test-Aankoop vraagt daarom dat er per type van teelt en per producent gegevens worden ingezameld over de antibiotica die aan dieren worden toegediend en dat er een limiet komt voor het antibioticagebruik per sector, afhankelijk van de diersoort in kwestie.

 

Boerenbond pleit voor meer bewustwording

In een reactie roept de Boerenbond alle betrokken partijen op tot meer bewustwording. "Zowel in menselijke als in dierlijke geneeskunde moet het onnodig gebruik van antibiotica gestopt worden. Ik blijf dit herhalen omdat antibiotica te waardevol zijn en resistentie ertegen kost wat kost moet vermeden worden. Hygiëne in dierproductie, maar ook verder in de keten, speelt hierbij ook een belangrijke rol", zegt Piet Vanthemsche, voorzitter van Boerenbond.

 

"De overheid en de hele vleesketen moeten hier samen werk van maken. Er valt geen tijd te verliezen, dit in het belang van zowel de menselijke als de dierlijke gezondheid en geneeskunde", aldus nog de baas van de Boerenbond.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Carrefour schrapt duizenden jobs ten voordele van e-commerce

23/01/2018

De Franse hypermarktgroep Carrefour gaat enkele duizenden werknemers op straat zetten, kondigde CEO Alexandre Bompard vandaag aan. Dankzij een nieuw transformatieplan, met nadruk op e-commerce, wil Carrefour "wereldleider in voedseltransitie" worden.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zo hard groeit Amazon in food

22/01/2018

E-commerce vertegenwoordigt nog steeds een beperkt aandeel in de foodverkopen, maar de Amerikaanse én Europese groeicijfers van Amazon voor het jaar 2017 ogen bepaald indrukwekkend. Is het kantelpunt nabij?

Amazon opent eerste winkel zonder kassa’s voor grote publiek

22/01/2018

Amazon opent vandaag in Seattle, nabij zijn hoofdkantoor, de eerste winkel zonder kassa’s voor het grote publiek. Het was al langer bezig met een test bij het eigen personeel, maar nu krijgt dus iedereen toegang.

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Back to top