Test-Aankoop: "Driekwart van de kipfilets bevat antibioticaresistente bacteriën"

Test-Aankoop: "Driekwart van de kipfilets bevat antibioticaresistente bacteriën"

Een laboratoriumtest van consumentenorganisatie Test Aankoop toont aan dat er te veel bacteriën in ons vlees zitten die Extended Spectrum Beta Lactamase (ESBL) produceren. ESBL-bacteriën zijn antibioticaresistent, wat betekent dat bepaalde ziektekiemen niet meer reageren op de werking van antibiotica.

Vooral in kip

De consumentenorganisatie kocht in april en augustus van dit jaar 105 kipfilets, 38 stukken varkensvlees en 38 stukken rundvlees en liet die analyseren op de aanwezigheid van ESBL-producerende bacteriën. ESBL is een verzamelnaam voor een groep enzymen die door bacteriën gemaakt worden en die antibiotica onwerkzaam maken.

 

"Te veel vlees bevat resistente bacteriën: 73% van het geteste kippenvlees, 16% van het varkensvlees en 8% van het rundvlees. In de pluimvee-, varkens- en runderteelt wordt inderdaad overvloedig antibiotica gebruikt, en ons land blijft een van de grootste antibioticagebruikers in Europa", aldus Test-Aankoop. "De resultaten van onze analyses bevestigen die van onze Nederlandse collega's van de Consumentenbond."

 

"Het is hoog tijd om een stap terug te zetten en het gebruik van antibiotica duurzaam en drastisch te verlagen, zowel bij mens als bij dier", aldus nog de consumentenorganisatie. Test-Aankoop vraagt daarom dat er per type van teelt en per producent gegevens worden ingezameld over de antibiotica die aan dieren worden toegediend en dat er een limiet komt voor het antibioticagebruik per sector, afhankelijk van de diersoort in kwestie.

 

Boerenbond pleit voor meer bewustwording

In een reactie roept de Boerenbond alle betrokken partijen op tot meer bewustwording. "Zowel in menselijke als in dierlijke geneeskunde moet het onnodig gebruik van antibiotica gestopt worden. Ik blijf dit herhalen omdat antibiotica te waardevol zijn en resistentie ertegen kost wat kost moet vermeden worden. Hygiëne in dierproductie, maar ook verder in de keten, speelt hierbij ook een belangrijke rol", zegt Piet Vanthemsche, voorzitter van Boerenbond.

 

"De overheid en de hele vleesketen moeten hier samen werk van maken. Er valt geen tijd te verliezen, dit in het belang van zowel de menselijke als de dierlijke gezondheid en geneeskunde", aldus nog de baas van de Boerenbond.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Alpro haalt sojabonen alleen uit Europa en Canada

19/09/2017

Alpro, de fabrikant van sojadranken, koopt zijn sojabonen nog uitsluitend bij producenten in Europa en Canada. Op die manier wil het bedrijf er zeker van zijn dat ze niet genetisch gemodificeerd zijn. Om dat doel te bereiken, heeft het ook al diverse lokale initiatieven opgestart.

Wat zijn de gevolgen van de nieuwe voedingsdriehoek voor de industrie?

19/09/2017

Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft een nieuwe voedingsdriehoek voorgesteld. De aangepaste driehoek sluit beter aan bij de huidige ideeën over gezond eten, maar de voedingsindustrie vreest voor negatieve gevolgen.

Aandeel Heineken onderuit nadat Mexicanen uitstappen

19/09/2017

Het Mexicaanse Femsa, dat 15% percent van de aandelen van Heineken bezat, heeft besloten om voor 2,5 miljard aandelen van de Nederlandse brouwerijgroep te gaan verkopen. Op de beurs kreeg het aandeel meteen een flinke tik.

Zelfstandige supermarkt wil e-commerce boot niet missen

18/09/2017

E-commerce is en blijft hét magische woord in gesprekken over de toekomst van de voedingsdistributie. Zijn de zelfstandige winkeluitbaters ermee begaan? Wat verwachten ze? Weten ze wat hun moederhuizen op dat vlak aan het bekokstoven zijn?

Carrefour opent 15 nieuwe drives

18/09/2017

Supermarktketen Carrefour opent op 29 september drie nieuwe afhaalpunten voor drive.be, wat het totaal voor de maand op vijftien nieuwe 'drives' brengt. In totaal werden er sinds het begin van het jaar al 72 afhaalpunten geopend.

Bierplatform Beerwulf.com komt naar België

18/09/2017

Beerwulf, een online platform voor speciaalbieren, is voortaan ook te vinden in België. De website geeft elk van zijn 150 aangesloten brouwers een eigen pagina, waarop ze hun bieren aan een groter publiek kunnen aanbieden.

Back to top