Test-Aankoop: "Driekwart van de kipfilets bevat antibioticaresistente bacteriën" | RetailDetail

Test-Aankoop: "Driekwart van de kipfilets bevat antibioticaresistente bacteriën"

Test-Aankoop: "Driekwart van de kipfilets bevat antibioticaresistente bacteriën"

Een laboratoriumtest van consumentenorganisatie Test Aankoop toont aan dat er te veel bacteriën in ons vlees zitten die Extended Spectrum Beta Lactamase (ESBL) produceren. ESBL-bacteriën zijn antibioticaresistent, wat betekent dat bepaalde ziektekiemen niet meer reageren op de werking van antibiotica.

Vooral in kip

De consumentenorganisatie kocht in april en augustus van dit jaar 105 kipfilets, 38 stukken varkensvlees en 38 stukken rundvlees en liet die analyseren op de aanwezigheid van ESBL-producerende bacteriën. ESBL is een verzamelnaam voor een groep enzymen die door bacteriën gemaakt worden en die antibiotica onwerkzaam maken.

 

"Te veel vlees bevat resistente bacteriën: 73% van het geteste kippenvlees, 16% van het varkensvlees en 8% van het rundvlees. In de pluimvee-, varkens- en runderteelt wordt inderdaad overvloedig antibiotica gebruikt, en ons land blijft een van de grootste antibioticagebruikers in Europa", aldus Test-Aankoop. "De resultaten van onze analyses bevestigen die van onze Nederlandse collega's van de Consumentenbond."

 

"Het is hoog tijd om een stap terug te zetten en het gebruik van antibiotica duurzaam en drastisch te verlagen, zowel bij mens als bij dier", aldus nog de consumentenorganisatie. Test-Aankoop vraagt daarom dat er per type van teelt en per producent gegevens worden ingezameld over de antibiotica die aan dieren worden toegediend en dat er een limiet komt voor het antibioticagebruik per sector, afhankelijk van de diersoort in kwestie.

 

Boerenbond pleit voor meer bewustwording

In een reactie roept de Boerenbond alle betrokken partijen op tot meer bewustwording. "Zowel in menselijke als in dierlijke geneeskunde moet het onnodig gebruik van antibiotica gestopt worden. Ik blijf dit herhalen omdat antibiotica te waardevol zijn en resistentie ertegen kost wat kost moet vermeden worden. Hygiëne in dierproductie, maar ook verder in de keten, speelt hierbij ook een belangrijke rol", zegt Piet Vanthemsche, voorzitter van Boerenbond.

 

"De overheid en de hele vleesketen moeten hier samen werk van maken. Er valt geen tijd te verliezen, dit in het belang van zowel de menselijke als de dierlijke gezondheid en geneeskunde", aldus nog de baas van de Boerenbond.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.