Test-Aankoop: opnieuw hogere prijzen bij supermarkten

Test-Aankoop noteert opnieuw hogere prijzen bij supermarkten
Foto: Shutterstock.com

Test-Aankoop stelt de laatste weken nieuwe prijsstijgingen vast in de belangrijkste supermarkten van het land. De prijzen zouden momenteel tot meer dan 5% hoger liggen in vergelijking met begin maart.

 

Promotieverbod

Dat de coronacrisis tot hogere prijzen heeft geleid, is uit diverse onderzoeken uitvoerig gebleken. Het promotieverbod dat medio maart door de Veiligheidsraad werd uitgevaardigd, speelde een belangrijke rol in die evolutie. Volgens Test-Aankoop waren de prijsstijgingen destijds het grootst bij Carrefour Hyper, Collect&Go en Colruyt.

 

Toen promoties in april weer werden toegelaten, had dit ook een duidelijk effect op de prijzen, stelt de consumentenorganisatie. Niettemin bleef het prijsniveau in de meeste supermarkten ook in die periode boven dat van vóór de crisis liggen.

 

Weer duurder

Sinds de derde week van mei stelt Test-Aankoop echter nieuwe prijsstijgingen vast bij de grootste supermarkten. Colruyt en Carrefour Hyper zijn op dit moment respectievelijk 5,2% en 3,7% duurder dan begin maart. Bij Albert Heijn gaat het om een stijging van 1,5% en bij Delhaize stegen de prijzen met 0,5%. Uitzonderingen op de regel vormen de ‘kleinere spelers’ Match en Intermarché, die iets goedkoper werden ten opzichte van begin maart.

 

Test-Aankoop wijst erop dat Colruyt en Carrefour intussen nieuwe kortingen hebben aangekondigd. "Het zijn dus net die supermarkten waar de prijzen het meest gestegen zijn tegenover begin maart, die nu – tijdelijke - kortingen aanbieden", besluit de organisatie.