Test Aankoop vraagt een geste van AB InBev

Foto: Shutterstock

De zware boete die AB InBev boven het hoofd hangt, omdat de brouwer Belgen volgens de Europese Commissie meer liet betalen, haalde uitgebreid de media. Test Aankoop speelt in op de commotie en vraagt een compensatie voor de Belgische klanten. 

 

Consumenten vergoeden voor zeven jaar

"Helaas is de boete die de Europese Commissie oplegt, niet bedoeld om de Belgische consumenten te compenseren die al meer dan zeven jaar te veel voor hun bier betalen", klinkt het in een verklaring van Test Aankoop. De consumentenorganisatie legt de bal naar eigen zeggen in het kamp van de bierproducent, met de vraag “hoe denkt de biergigant de consument te compenseren?”.

 

Test Aankoop roept AB InBev op om samen aan tafel te gaan zitten en samen manieren te bespreken "om de eerste slachtoffers van deze praktijk te vergoeden". Ondertussen dreigt de consumentenorganisatie ook met juridische stappen: ze zegt alle mogelijke pistes te bestuderen.

 

AB InBev krijgt een boete van 200 miljoen euro opgelegd van de Europese concurrentie-autoriteiten, omdat het zijn machtspositie tussen 2009 en 2016 op de Belgische markt zou hebben misbruikt. De brouwerijreus hield tegen dat Belgisch bier – met name Jupiler – goedkoper vanuit de buurlanden naar de thuismarkt zou worden geïmporteerd. Dat deed het onder meer met aangepaste verpakkingen.