Tijd dringt voor Metro-deal, maar niemand wijkt

Foto: FotograFFF / Shutterstock.com

De tijd dringt voor Daniel Kretinsky en zijn overnamebod op de Duitse retailholding Metro. Woensdag loopt het bod af, maar kan hij ondanks de vele tegenkantingen nog een deal in de wacht slepen?

 

Geen hoger bod

Loopt de Tsjechische miljardair een blauwtje met zijn vrijwillige overnamebod op de Duitse groothandelsgroep Metro? De kandidaat-overnemer heeft nog maar tot woensdag om een akkoord te vinden, maar dat lijkt er momenteel niet in te zitten.

 

De gesprekken met grootaandeelhouders zijn deze week immers op niks uitgedraaid. Maandag zat de ondernemer samen met Meridian Stiftung en Beisheim Holding, samen goed voor bijna 21% van de aandelen van Metro, maar uiteindelijk schaarden ook zij zich achter de mening van de directie dat het overnamebod te laag is.

 

Toch zijn Kretinsky en zijn investeringsvehikel EP Global Commerce niet van plan om een hoger bod uit te brengen. Die geruchten, die voor het weekend aanzwollen, heeft de zakenman meteen formeel de kop in gedrukt. "Speculaties over een mogelijke verhoging van de biedprijs tot 17 euro zijn niet juist", zei een woordvoerder van EPGC aan Reuters.

 

Strijd tussen aandeelhouders 

Kretinsky en zijn Slovaakse partner Patrik Tkac blijven zich echter richten op "constructieve gesprekken" met andere belangrijke Metro-aandeelhouders. Het duo blijft ook onverminderd vasthouden aan de ambitie om 67,5% van de gewone aandelen van de groep achter Makro en Metro in handen te krijgen. Vandaag heeft EP Global Commerce al 34,61% van die aandelen.

 

Wellicht komt het dus niet tot een akkoord voor woensdag, maar blijft Kretinsky broeden op een nieuwe poging. Het wordt dan zaak om zoveel mogelijk resterende aandeelhouders over de streep te trekken. Er zit mogelijk een patstelling tussen de grote aandeelhouders van Metro aan te komen, meent ook Frankfurter Allgemeine Zeitung.