Toch corona-akkoord voor de voedingswinkels

shopper met mondmasker in supermarkt
Shutterstock.com

Handelsfederatie Comeos en de vakbonden hebben alsnog een akkoord op sectorniveau bereikt over bijkomende veiligheidsmaatregelen in de supermarkten. Daarnaast komt er ook een nieuwe premie.

 

Verscherpte maatregelen

Afgelopen vrijdag gingen beide partijen nog zonder overeenkomst uit elkaar. Vooral de eis van de vakbonden voor een extra betaald pauzekwartier bleek een struikelblok. Maar nu is toch overeenstemming bereikt over een aanscherping van de veiligheidsmaatregelen in de winkels, meldt Het Laatste Nieuws.

 

In het akkoord staat onder meer dat klanten alleen moeten winkelen, dat ze een winkelkar moeten gebruiken en dat de winkels regelmatig gepoetst en ontsmet worden. Ook op de instroom van klanten zal strikt worden toegekeken met behulp van automatische systemen of via het inzetten van stewards of bijkomend personeel.

 

Premie

Voor de medewerkers komt er een nieuwe premie van 500 euro. Die staat los van de premie en de verlofdagen die tijdens de eerste coronagolf werden toegekend. De vakbonden beloven van hun kant om de sociale vrede zeker tot eind juni volgend jaar te bewaren.

 

Het betaalde pauzekwartier is niet opgenomen in het globale akkoord. Op bedrijfsniveau kan wel nog gesproken worden over extra welzijnsmaatregelen, maar dan wel rekening houdend met “de economische realiteit van elke onderneming”.

 

“Ik ben zeer tevreden dat we erin geslaagd zijn om een evenwicht te vinden tussen bijkomende veiligheidsmaatregelen voor klanten en personeel, een bijkomende premie voor de extra inspanningen van het winkelpersoneel en het garanderen van de sociale vrede in de ondernemingen voor de komende 8 maanden”, zegt Dominique Michel, CEO van Comeos.

 

Het akkoord heeft enkel betrekking op de voedingswinkels. Voor de niet-essentiële handelszaken is er nog geen regeling getroffen, tot groot ongenoegen van de vakbonden.