Tomaat nog steeds populairste groente

Tomaat nog steeds populairste groente

De tomaat is ook in 2015 de populairste groente, gevolgd door wortelen, ui, witloof en sla. Vorig jaar kocht de Belg ongeveer evenveel groenten en fruit als een jaar eerder.

Aardbei tuimelt uit top tien

Uit onderzoek van GfK bij 5.000 Belgische gezinnen blijkt zelfs dat de hele top tien van populairste groenten volledig ongewijzigd is gebleven ten opzichte van een jaar eerder. Verderop zijn er wel wijzigingen: pastinaak, rode biet, aubergines en radijzen werden in 2015 populairder. Ook werd er meer voorverpakte sla verkocht.

 

Ook binnen de top tien van fruit waren er weinig verschuivingen: appels, bananen, sinaasappelen en mandarijnen blijven daarbij populair. De aardbei is wel niet meer te vinden in de top tien: die betaalde het gelag voor de hogere prijs. Blauwe bessen, braambessen, vijgen en frambozen waren dan weer populairder.

 

Belgische gezinnen kochten in 2015 gemiddeld 39 kilogram verse groenten en 47 kilogram vers fruit. Dat is ongeveer hetzelfde als in 2014. Door de hogere prijzen werd er gemiddeld wel 6 procent meer betaald voor dat fruit en 4,3 procent meer voor groenten, leerde het onderzoek in opdracht van het VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing).

Tags: