Trump neemt wraak met torenhoge taks op Franse producten

Trump neemt wraak met torenhoge taks op Franse producten
Shutterstock.com

De Verenigde Staten hebben er opnieuw mee gedreigd om bepaalde Franse producten extra importheffingen op te leggen. De bijkomende taksen (tot wel 100%) zijn een vergelding voor de digitaks die Frankrijk eerder invoerde.

 

30 bedrijven

Afgelopen zomer keurde het Franse parlement het wetsvoorstel rond de digitaks goed, waardoor die belasting met terugwerkende kracht op 1 januari werd ingevoerd. Bedrijven die wereldwijd meer dan 750 miljoen euro aan digitale inkomsten (reclame, commissies,...) genereren, waarvan meer dan 25 miljoen euro in Frankrijk, krijgen voortaan een omzetbelasting opgelegd van 3%.

 

Vooral Amerikaanse bedrijven (denk aan Amazon, Facebook en Google) worden door de maatregel getroffen, maar ook Chinese, Duitse, Britse en één Frans bedrijf. In totaal gaat het om een dertigtal ondernemingen.

 

"Discriminerend"

Volgens de Amerikaanse handelsvertegenwoordiging discrimineert de digitaks de Amerikaanse bedrijven. Daarom willen de Verenigde Staten op hun beurt een aantal Franse producten, waaronder kazen, yoghurt, schuimwijn, zeep en maquillage, extra importheffingen tot wel 100% opleggen. "De Franse digitaks is onredelijk, discriminerend en een belasting voor de Amerikaanse handel", citeert De Standaard de dienst.

 

Het is niet de eerste keer dat de Verenigde Staten met sancties dreigen tegen Frankrijk. President Donald Trump heeft eerder al laten verstaan extra taksen te zullen heffen op onder meer de Franse wijnen.