Tsjechische regering moeit zich met loononderhandeling Ahold Delhaize | RetailDetail

Tsjechische regering moeit zich met loononderhandeling Ahold Delhaize

Tsjechische regering moeit zich met loononderhandeling Ahold Delhaize

De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka heeft via de Nederlandse ambassadeur geprobeerd om druk te zetten op de loononderhandelingen tussen Ahold Delhaize en zijn werknemers in het land.

Protectionisme

Net als in enkele andere Oost-Europese landen probeert ook de Tsjechische regering er voor te zorgen dat grote buitenlandse spelers de lokale partijen niet kunnen wegdrukken. Dat gebeurt door druk te zetten, zoals nu het geval is, maar ook door middel van wetten en nieuwe regels.

 

Zo verbood de Hongaarse regering in 2015 nog dat grote supermarkten op zondag geopend waren. Die regel werd aanzien als een poging om lokale spelers te helpen in hun strijd tegen de internationale ketens. De nieuwe wet stuitte echter op bijzonder veel protest en werd al snel teruggedraaid.

 

Sommige regels al teruggedraaid

In enkele andere landen moeten supermarkten aan de ingang dan weer aanduiden hoeveel procent van hun producten uit het land zelf komen. In Roemenië is het zelfs verplicht om 51% lokale producten aan te bieden. In Polen werd dan weer een nieuwe taks ingevoerd die vooral grote internationale spelers treft.

 

Ahold Delhaize probeert ondertussen via brancheorganisatie Eurocommerce wat tegenwind te geven en de Europese Commissie heeft bepaalde landen al op de vingers getikt, omdat ze de regels rond het vrije verkeer van goederen binnen de Europese Unie overtreden. De kans is dus groot dat veel van die protectionistische maatregelen geen lang leven beschoren zijn. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aldi zet in op hernieuwbare energie

17/07/2018

Aldi Nord publiceerde zopas een ambitieus internationaal klimaatbeleid. De retailer wil de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen tegen 2021 en onthult in zijn tweede duurzaamheidsrapport enkele sprekende cijfers.

Nog flink wat groeipotentieel voor discounters in West-Europa

16/07/2018

Ondanks overbewinkeling in heel wat Europese markten plannen discounters tegen 2023 tien miljoen vierkante meter bijkomende winkeloppervlakte op het continent. Ook in zogenaamd verzadigde markten als de Duitse en de Britse liggen er mooie groeikansen, meent LZ Retailytics.

Delhaize-café siert hoofdkantoor Ahold Delhaize

16/07/2018

Sinds kort is het merk Delhaize sterker aanwezig op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam: de retailer opende er een café dat versierd is met stukken uit de rijke geschiedenis van De Leeuw.

Listeriabesmetting brengt Greenyard in problemen

16/07/2018

Groentenproducent Greenyard ligt onder vuur na een listeriabesmetting in zijn Hongaarse fabriek. Het bedrijf zegt alle nodige maatregelen te nemen, maar de beurskoers keldert.

Eerste OKay met Collect&Go-afhaalpunt opent in Heusden

16/07/2018

OKay, de buurtsupermarkt van Colruyt Group, opent een eerste vestiging met Collect&Go-afhaalpunt in Heusden. De nieuwe vestiging test de afhaalservice, die bij succes ook naar andere OKay-winkels wordt uitgerold.

Carrefour doet inspanning voor werknemers met brugpensioen

16/07/2018

In het kader van haar transformatieplan voorziet Carrefour Belgium een bijkomende premie tot 500 euro voor werknemers die in het SWT-stelsel stappen, als ze een opleiding volgen voor een knelpuntberoep.