Tsjechische regering moeit zich met loononderhandeling Ahold Delhaize | RetailDetail

Tsjechische regering moeit zich met loononderhandeling Ahold Delhaize

Tsjechische regering moeit zich met loononderhandeling Ahold Delhaize

De Tsjechische premier Bohuslav Sobotka heeft via de Nederlandse ambassadeur geprobeerd om druk te zetten op de loononderhandelingen tussen Ahold Delhaize en zijn werknemers in het land.

Protectionisme

Net als in enkele andere Oost-Europese landen probeert ook de Tsjechische regering er voor te zorgen dat grote buitenlandse spelers de lokale partijen niet kunnen wegdrukken. Dat gebeurt door druk te zetten, zoals nu het geval is, maar ook door middel van wetten en nieuwe regels.

 

Zo verbood de Hongaarse regering in 2015 nog dat grote supermarkten op zondag geopend waren. Die regel werd aanzien als een poging om lokale spelers te helpen in hun strijd tegen de internationale ketens. De nieuwe wet stuitte echter op bijzonder veel protest en werd al snel teruggedraaid.

 

Sommige regels al teruggedraaid

In enkele andere landen moeten supermarkten aan de ingang dan weer aanduiden hoeveel procent van hun producten uit het land zelf komen. In Roemenië is het zelfs verplicht om 51% lokale producten aan te bieden. In Polen werd dan weer een nieuwe taks ingevoerd die vooral grote internationale spelers treft.

 

Ahold Delhaize probeert ondertussen via brancheorganisatie Eurocommerce wat tegenwind te geven en de Europese Commissie heeft bepaalde landen al op de vingers getikt, omdat ze de regels rond het vrije verkeer van goederen binnen de Europese Unie overtreden. De kans is dus groot dat veel van die protectionistische maatregelen geen lang leven beschoren zijn. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Carrefour geeft meer details over transformatieplan

22/05/2018

Gezondheid en digitalisering zijn speerpunten in de plannen van Carrefour Belgium. Binnenkort kunnen klanten e-commerce bestellingen afhalen of terugbrengen in alle Express buurtwinkels. In de hypermarkten maakt non-food plaats voor bio en horeca.

Filet Pur: Snoep maar lekker verder!

18/05/2018

Hoe Colruyt zo goedkoop kan blijven, wat Albert Heijn bekokstooft in het versrayon, waarom Delhaize glutenvrij wordt en hoe vrolijk het er bij Aldi aan toe gaat? Dat verneemt u in het pittig gekruide weekoverzicht van RetailDetail Food.