Tweedaagse staking bij Mondelez

Tweedaagse staking bij Mondelez
Shutterstock.com

Op het Mechelse hoofdkwartier van snackfabrikant Mondelez is vandaag een staking begonnen die twee dagen zal duren. Aanleiding voor het conflict is het moeizame overleg rond enkele cao’s. De vakbonden spreken van een "ongeziene chantage" van het sociaal overleg.

 

Chantage

Volgens de vakbondssecretarissen Theo Van Malderen (ACV Puls) en Diana Minten (BBTK) slepen de onderhandelingen over met name werkbaar werk en de transformatie van de onderneming al twee jaar aan. "We maken hier nu een chantage mee die ongezien is in de geschiedenis van het sociaal overleg in ons land", zeggen ze in Het Laatste Nieuws.

 

Begin vorige maand zegde de directie zeven cao’s op, waardoor er geraakt werd aan een aantal rechten en voordelen (zoals ecocheques) van de werknemers. Ook zou de directie aan individuele werknemers nieuwe loonvoorstellen hebben gedaan. "Het bedrijf probeert zo de werknemersafgevaardigden en de vakbonden buitenspel te zetten. Onaanvaardbaar natuurlijk. Dit is totaal niet in het belang van de werknemers".

 

"Ongelijkheid wegwerken"

Volgens de directie van Mondelez moesten enkele elementen opgezegd worden om tot een nieuw, uniform verloningsbeleid te komen. Daarmee wil ze de ongelijkheid tussen werknemers wegwerken die het gevolg is van fusies en overnames sinds 2010. "We voeren al gesprekken sinds mei 2018 om tot een nieuw uniform verloningsbeleid te komen voor al onze werknemers. Daarom hebben wij inderdaad een aantal elementen van het huidige verloningsbeleid opgezegd en ligt er een nieuw voorstel op tafel."

 

Vorige week mislukte een ultieme verzoeningsvergadering tussen beide partijen. Daarop beslisten de vakbonden om vandaag en morgen het werk neer te leggen.