Verbod op oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen

Twijfels over verbod op oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen

Twijfels over verbod op oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen
Shutterstock

De Europese Commissie bindt de strijd aan met een hele reeks oneerlijke handelspraktijken zodat landbouwers en kmo’s meer zekerheid krijgen, maar handelsorganisatie EuroCommerce is niet overtuigd: “De landbouwer zal hierdoor geen cent meer verdienen.”

 

“Ongelijke onderhandelingspositie”

Kleinere spelers op de markt van de voedselvoorziening zijn "kwetsbaar voor oneerlijke handelspraktijken" door partners in de keten, zo vindt de Europese Commissie. Vaak staan zij niet alleen zwakker in de onderhandelingen, ze hebben bovendien te weinig alternatieven om hun producten aan de man te brengen. Dat dreigt op termijn hun economische levensvatbaarheid te ondermijnen.

 

“Het verbod op oneerlijke handelspraktijken waartoe vandaag het initiatief is genomen, heeft tot doel de positie van producenten en kleine en middelgrote ondernemingen in de voedselvoorzieningsketen te versterken”, zegt Europees Commissaris voor Landbouw, Phil Hogan.

 

“Door minimumnormen vast te stellen en de handhaving te versterken, zorgt het voorstel ervoor dat deze marktdeelnemers onder eerlijke voorwaarden kunnen concurreren. Zo draagt het bij tot de algehele efficiëntie van de keten”, klinkt het bij Jyrki Katainen, binnen de Commissie bevoegd voor concurrentievermogen.

 

Hele rist verboden praktijken

Eens het voorstel van de Europese Commissie definitief groen licht krijgt, geldt onder meer voor volgende praktijken een uitdrukkelijk verbod: te laat betalen voor bederfelijke levensmiddelen, orders op het laatste moment annuleren, contracten eenzijdig of met terugwerkende kracht wijzigen of leveranciers doen betalen voor weggegooide producten.

 

Andere praktijken zijn dan weer enkel toegestaan wanneer de partijen daarover vooraf een duidelijke en ondubbelzinnige overeenkomst hebben gesloten: het terugsturen van onverkochte levensmiddelen naar de leverancier, leveranciers die een contract in de wacht wille slepen of behouden daarvoor laten betalen, leveranciers laten betalen voor de promotie of de afzet van levensmiddelen die door de afnemer worden verkocht en meer.

 

EuroCommerce niet overtuigd

In België spreekt de Boerenbond van zijn kant van een “bescheiden maar symbolisch belangrijke stap”. "Wetgeving is niet het antwoord", zegt nochtans EuroCommerce, dat retailers en groothandelaars vertegenwoordigt op Europees niveau. De organisatie is allesbehalve overtuigd van het Europees initiatief, laat staan de noodzaak daartoe.

 

“De Commissie heeft niet afdoende aangetoond dat er een structureel probleem bestaat of dat EU-wetgeving nodig is om dat probleem op te lossen”, reageert Christian Verschueren, directeur-generaal van EuroCommerce, in de Financial Times.

 

Volgens Neil McMillan, director Political Affairs and Trade, zal “wetgeving op EU-niveau de landbouwers niet helpen ook maar één cent meer te verdienen aan hun hard labeur, terwijl het risico bestaat dat de prijzen in de winkel zullen stijgen. De problemen van de boeren zou men beter aanpakken door een betere organisatie, een beter risicomanagement en een sterkere dialoog tussen alle spelers in de voedselketen. Onze sector wil alvast een actieve rol spelen om de landbouwers te helpen die producten te telen waar de consumenten voor willen betalen.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Waarom de telefoon haast nooit meer rinkelt bij Domino’s

27/04/2018

Zin in pizza? Jongeren bestellen die bij voorkeur met een app. En binnenkort roepen ze hun bestelling wel naar Alexa. Technologie is één van de succesfactoren voor pizzaketen Domino’s, die binnen enkele jaren 200 vestigingen wil in ons land.

Bio-Planet opent eerste stadswinkel in Antwerpen

26/04/2018

Ook Bio-Planet springt nu op de kar van de stadswinkel. De bioketen van Colruyt Group opent binnenkort haar eerste winkel in het hartje van Antwerpen en brengt zo haar bioproducten meer binnen het bereik van mensen zonder wagen.

Spontane stakingen bij 79 Belgische supermarkten Lidl

26/04/2018

Over het hele land braken woensdag spontane stakingen uit bij Lidl. De medewerkers noemen de werkdruk te hoog en legden het werk neer nadat overleg met de directie op niks uitliep. 79 winkels hielden de deuren dicht. 

Met Shukr mikt Tiense Suiker op Arabische gemeenschap

26/04/2018

De Tiense Suikerraffinaderij speelt met een nieuw merk in op de toenemende diversiteit in de samenleving: Shukr wordt in eerste instantie gelanceerd in het gespecialiseerde kanaal van de etnische winkels. Mogelijk volgen supermarkten later.

Carrefour en Système U onderhandelen over samenwerking

25/04/2018

Carrefour en Système U bespreken de mogelijkheid een alliantie te sluiten, die beide bedrijven de komende vijf jaar betere aankoopprijzen bij producenten moet opleveren. Système U werkt nochtans al lang samen met Carrefour-concurrent Auchan.

“Duurdere chocolade mag geen taboe zijn”

25/04/2018

De verkoop van fairtradeproducten in ons land blijft stijgen, vooral voor chocolade. Dat is ook nodig, want die sector staat voor grote uitdagingen. “Chocolade zal niet verdwijnen, maar de cacaoprijs moet hoger.”