Uncle Ben’s wordt Ben’s Original

Nieuw logo retailmerk Ben's Original
Afbeelding: Mars

De rijst van Uncle Ben’s gaat voortaan door het leven als Ben’s Original. De naamsverandering komt er na kritiek op de mascotte van het merk in het kader van de Black Lives Matter-beweging.

 

Racistische ondertoon


“De afgelopen weken hebben we geluisterd naar duizenden consumenten, onze eigen medewerkers en andere belanghebbenden uit de hele wereld. We begrijpen de ongelijkheden die werden geassocieerd met de naam en het gezicht van het merk Uncle Ben's en zoals we in juni hebben aangekondigd, engageren we ons voor verandering”, zegt eigenaar Mars in een persverklaring.


Uncle Ben’s kwam samen met andere merken onder vuur te liggen, omdat de naam dateert uit een periode van rassenongelijkheid in de VS en een racistische ondertoon zou hebben. De benaming ‘Uncle’ werd in het begin van vorige eeuw namelijk door blanken gebruikt voor zwarte mannen, om ze geen ‘meneer’ te hoeven noemen.

 

Geen gezicht meer

Ook de beeltenis van ‘ome Ben’ op de verpakking is omstreden: hoewel hij een succesvolle rijstboer in het zuiden van de VS moest symboliseren, werd de man geschetst naar een ober in het restaurant waar de oprichters van het merk het idee bedachten. In juni reageerde houdstermaatschappij Mars dat het bedrijf op zoek zou gaan naar een alternatief, in overleg met betrokkenen.


Nu verdwijnt het gezicht van de verpakkingen en krijgt het merk de naam Ben’s Original. De nieuwe verpakkingen zullen vanaf 2021 hun weg vinden naar de winkelrekken. Ben's Original belooft bovendien om een nieuwe merkmissie uit te dragen, namelijk “iedereen een plaats aan de tafel bieden”. Dat doet het bedrijf onder meer met programma's voor onderbedeelde gemeenschappen. Een eerste partnership in dit verband is een samenwerking met National Urban League in de VS, om zwarte aspirant-koks te ondersteunen door middel van studiebeurzen.