Unilever duurzaamste voedingsbedrijf volgens Oxfam | RetailDetail

Unilever duurzaamste voedingsbedrijf volgens Oxfam

Unilever duurzaamste voedingsbedrijf volgens Oxfam

Unilever, de producent van onder andere Lipton, Ben & Jerry’s en Knorr, is de duurzaamste van de tien grootste voedingsbedrijven volgens een lijst die Oxfam jaarlijks publiceert. 

Zeven thema’s

Sinds 2013 beoordeelt Oxfam de sociale en ecologische impact van de tien grootste voedingsproducenten in de wereld. De organisatie voor ontwikkelingssamenwerking doet dat in het kader van haar campagne “Behind the brands” die consumenten wil informeren over de merken die ze kopen. 

 

De rangschikking is gebaseerd op zeven thema's: land, vrouwen, boeren, arbeiders, klimaat, transparantie en water. Negen van de tien gevolgde bedrijven wisten hun score met minstens tien procent te verbeteren sinds de start van de campagne drie jaar geleden. “We hopen dat andere bedrijven hun voorbeeld zullen volgen. De ‘grote tien’ kunnen een grote impact hebben in de strijd tegen armoede, als ze hun kleinschalige producenten eerlijke en leefbare lonen betalen”, verklaart campagnemanager Monique van Zijl.

 

Aandacht voor klimaatverandering

Voor het eerst verdringt Unilever concurrent Nestlé van de eerste plaats. Het bedrijf dankt zijn sterke score aan een grotere aandacht voor de klimaatverandering, steun voor kleinschalige boeren en aandacht voor arbeidersrechten. Nestlé, de nummer twee dit jaar, wordt geprezen om zijn ondersteuningsprogramma voor vrouwen in cacaoplantages. Op de derde plaats staat Coca-Cola, een voorloper in het respecteren van landrechten en het ondersteunen van vrouwen, maar minder begaan met kleinschalige landbouwers volgens Oxfam. 

 

De belangrijkste vooruitgang boekte Kellogg’s op alle criteria. Danone daarentegen hinkt wat achterop, ondanks een duidelijk klimaatengagement.

 

De “Behind the Brands” rangschikking 2016: 

 1.  Unilever  74%
 2.  Nestlé  69%
 3.  Coca-Cola  57%
 4.  Kellogg's  53%
 5.  Mars  49%
 5.  PepsiCo  49%
 7.  Mondelez  41%
 8.  General Mills  40%
 9.  Associated British Foods  36%
 9.  Danone  36%

(Bron: oxfam.org)

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Snoep maar lekker verder!

18/05/2018

Hoe Colruyt zo goedkoop kan blijven, wat Albert Heijn bekokstooft in het versrayon, waarom Delhaize glutenvrij wordt en hoe vrolijk het er bij Aldi aan toe gaat? Dat verneemt u in het pittig gekruide weekoverzicht van RetailDetail Food.

Hoegaarden verhuist deel productie naar Vietnam en China

18/05/2018

Het witbier Hoegaarden groeit sterk in Azië, maar verliest zijn pluimen in Europa. AB InBev verhuist daarom een deel van de productie naar China en Vietnam: in de brouwerij in Hoegaarden zelf wordt twee dagen per week minder gebrouwen.

Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.

Coca-Cola blijft sterkste wereldmerk, lokale merken groeien

17/05/2018

Coca-Cola, Colgate en Maggi zijn wereldwijd de populairste FMCG-merken, blijkt uit een nieuw rapport van Kantar Worldpanel. Lokale merken knabbelen echter aan het marktaandeel van de grote jongens.