Unilever twijfelt aan verhuis na Nederlandse dreiging

Logo op gevel kantoor van Unilever
Foto: JHVEPhoto / Shutterstock.com

Unilever verhuist mogelijk toch niet volledig naar Londen. In Nederland dreigen politici met een boete van 11 miljard euro, wat de fabrikant van Dove en Knorr zijn plannen zou doen veranderen. 

 

Vertrekboete in de maak

De verhuis van Unilever naar Groot-Brittannië is dan toch nog niet in kannen en kruiken: een Nederlandse boete van 11 miljard euro kan roet in het eten gooien. Nederlandse politici dreigen met die dwangsom omdat de staatskas jaarlijks 200 miljoen euro aan dividendbelasting zou mislopen als de FMCG-producent van zijn dubbele Brits-Nederlandse structuur afstapt.

 

Als de Nederlandse regering de boete doorzet, haalt ze haar slag thuis: het is dan niet meer "in het beste belang" van de Knorr-producent om 100% Brits te worden, laat het management volgens De Tijd weten aan de aandeelhouders van het beursgenoteerde bedrijf. 

 

In het najaar moet in de Tweede Kamer worden gestemd over het wetsvoorstel, dat een boete wil opleggen een multinationals die weggaan uit Nederland. Het is de linkse partij GroenLinks die het wetsvoorstel heeft ingediend, en aanvoert dat zulke bedrijven mogelijk aan belastingontwijking doen. Unilever betwijfelt evenwel of zo’n boete juridisch gezien wel mogelijk is.