Unilever wordt Nederlandse holding

Shutterstock.com

Het (nu nog) Brits-Nederlandse Unilever vereenvoudigt zijn organisatiestructuur en gaat zijn activiteiten onderbrengen in één nieuwe holding, die in Nederland wordt gevestigd. Zo wil het een simpeler, wendbaarder en meer gefocust bedrijf worden.

 

Verdere stap

Het is de bedoeling dat de twee bestaande Unileverorganisaties (een Britse PLC en een Nederlandse NV) worden samengevoegd in één nieuwe holding die de naam ‘New Unilever NV’ meekrijgt. Die krijgt beursnoteringen in Londen, Amsterdam en New York, zo meldt Unilever in een persbericht. Voor elk gewoon aandeel in de PLC of de NV krijgen de aandeelhouders een aandeel in het kapitaal van New Unilever NV, zodat de bestaande economische verhoudingen ongewijzigd blijven. Als de aandeelhouders dit voorstel eind oktober goedkeuren, kunnen aandelen van de nieuwe holding verhandeld worden vanaf 24 december

 

Dit is een nieuwe, concrete stap in een transformatieproces dat Unilever vorig jaar al inzette: het concern heeft een ingewikkelde en dure organisatiestructuur met twee hoofdkantoren en twee juridische entiteiten: het restant van de fusie het Nederlandse Margarine Unie en het Britse Lever Brothers in 1930. Daardoor is het bedrijf ook kwetsbaarder voor vijandige overnames. Topman Paul Polman beloofde daar wat aan te doen. Dit voorjaar bevestigde Unilever dat het hoofdkantoor in Rotterdam zou komen, een beslissing die mogelijk mede werd beïnvloed door de Brexit-problematiek.