Vache Bleue koopt Deense kaas om te raspen

Foto: Shutterstock

Vache Bleue, de Belgische marktleider in geraspte kaas, heeft voortaan eigen kaas om te raspen: het bedrijf neemt twee fabrieken van de Deense zuivelproducent Arla Foods over. Zo hoopt het ook in Frankrijk uit te breiden.

 

Rasper zkt. kaasboer

Rasper zkt. kaasboer: het lijkt een originele twist op een beproefd format, maar met dat idee ging kaasverwerker Vache Bleue op overnamepad. De verovering is Arla Foods geworden, een grootschalige zuivelfabrikant uit Denemarken, die twee fabrieken aan de Belgen verkoopt. De overnamesom blijft onbekend, maar wel is geweten dat de omzet van Vache Bleue ineens van 65 naar 160 miljoen euro klimt.

 

Interessant is echter vooral dat de Belgische marktleider in geraspte kaas nu ook eigen kaas heeft. Voorheen fungeerde het bedrijf enkel als verwerker: op basis van extern ingekochte zuivel maakt Vache Bleue eindproducten zoals geraspte kaas, sauzen en vinaigrettes.

 

Kaasfabriek en verpakkingsfabriek

Door de transactie krijgt Vache Bleue een eigen kaasfabriek in het Duitse Beieren en een kaasverpakkingsbedrijf in de Elzas in Frankrijk. Tegen eind maart moet de overname volledig zijn afgerond. Ook de 123 medewerkers van de twee fabrieken gaan mee over naar Vache Bleue, dat tot nu toe in totaal 125 werknemers telde.

 

Mede-eigenaar Free Vroome rekent erop dat de overname, met name van de productie-eenheid in de Elzas, de "intrede op de Franse markt aanzienlijk zal vergemakkelijken". Het bedrijf koestert immers Franse expansie-ambities, aldus De Tijd. 

 

Vache Bleue, dat in 1927 werd opgericht, was een tijdje in Finse handen, maar werd opnieuw Belgisch na een managementbuy-out door directeurs David Parent en Free Vroome in 2012. Het bedrijf is goed voor een nettowinst van 638.000 euro in 2017, bruto rondde het dat jaar de kaap van een miljoen.