Vakbonden eisen half miljoen van supermarktketen Jumbo | RetailDetail

Vakbonden eisen half miljoen van Jumbo

Vakbonden eisen half miljoen van Jumbo
Shutterstock

Vakbonden CNV en FNV hebben een eis van een half miljoen euro neergelegd bij supermarktbedrijf Jumbo. Dat doen ze omdat het bedrijf volgens hen een staking heeft gebroken.

 

“Jumbo kent de regels”

Alles gaat terug op de staking in het distributiecentrum van Jumbo in Woerden in het voorjaar. Toen zou de directie geschoven hebben met uitzendkrachten, waarbij medewerkers werden overgezet van de afdeling kruidenierswaren naar de afdeling vers, waar de werknemers het werk hadden neergelegd. Dat druist echter in tegen de eigen regels en dus eisen de vakbonden nu een schadevergoeding. Ook het uitzendkantoor OTTO WorkForce wordt met de vinger gewezen.

 

“Jumbo is een grote speler en kent de regels. Het weet dat er geen uitzendkrachten mogen worden ingezet op plekken waar wordt gestaakt. Niettemin gaf Jumbo daartoe opdracht en liet het OTTO de wet overtreden. Door zo te handelen, maakte Jumbo een lange neus naar zijn werknemers, de bonden en de wet. Het is absoluut respectloos naar de duizenden distributiewerkers die zich dagelijks inzetten voor Jumbo. Dieper dan dit kan je, volgens mij, als werkgever niet zakken”, klinkt het bij Debbie van Leiden van FNV Handel. Een collega van CNV Vakmensen spreekt zelfs over het ‘pesten van vakbondsleden’.

 

"Slechts acht uitzendkrachten"

Bij Jumbo klinkt het echter dat ze nooit bewust de stakingswetgeving hebben geschonden en vinden ze dat de claim op geen enkele manier financieel is onderbouwd. Jumbo stelt dat er slechts acht uitzendkrachten onrechtmatig werden ingezet en dat die nooit voldoende konden zijn om een staking van ongeveer 700 werknemers te breken.

 

“Het gaat niet om die acht mensen. Het is het topje van de ijsberg. Het gaat erom dat er stakingsbrekers zijn ingezet en daarmee kom je aan een fundamenteel recht van werknemers die in actie zijn en een geschil hebben met hun werkgever”, zegt Van Leiden daarover aan de NOS. Als Jumbo niet voor 4 januari over de brug komt met het geld, dan willen de vakbonden naar de rechter stappen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".