Vakbonden eisen half miljoen van supermarktketen Jumbo | RetailDetail

Vakbonden eisen half miljoen van Jumbo

Vakbonden eisen half miljoen van Jumbo
Shutterstock

Vakbonden CNV en FNV hebben een eis van een half miljoen euro neergelegd bij supermarktbedrijf Jumbo. Dat doen ze omdat het bedrijf volgens hen een staking heeft gebroken.

 

“Jumbo kent de regels”

Alles gaat terug op de staking in het distributiecentrum van Jumbo in Woerden in het voorjaar. Toen zou de directie geschoven hebben met uitzendkrachten, waarbij medewerkers werden overgezet van de afdeling kruidenierswaren naar de afdeling vers, waar de werknemers het werk hadden neergelegd. Dat druist echter in tegen de eigen regels en dus eisen de vakbonden nu een schadevergoeding. Ook het uitzendkantoor OTTO WorkForce wordt met de vinger gewezen.

 

“Jumbo is een grote speler en kent de regels. Het weet dat er geen uitzendkrachten mogen worden ingezet op plekken waar wordt gestaakt. Niettemin gaf Jumbo daartoe opdracht en liet het OTTO de wet overtreden. Door zo te handelen, maakte Jumbo een lange neus naar zijn werknemers, de bonden en de wet. Het is absoluut respectloos naar de duizenden distributiewerkers die zich dagelijks inzetten voor Jumbo. Dieper dan dit kan je, volgens mij, als werkgever niet zakken”, klinkt het bij Debbie van Leiden van FNV Handel. Een collega van CNV Vakmensen spreekt zelfs over het ‘pesten van vakbondsleden’.

 

"Slechts acht uitzendkrachten"

Bij Jumbo klinkt het echter dat ze nooit bewust de stakingswetgeving hebben geschonden en vinden ze dat de claim op geen enkele manier financieel is onderbouwd. Jumbo stelt dat er slechts acht uitzendkrachten onrechtmatig werden ingezet en dat die nooit voldoende konden zijn om een staking van ongeveer 700 werknemers te breken.

 

“Het gaat niet om die acht mensen. Het is het topje van de ijsberg. Het gaat erom dat er stakingsbrekers zijn ingezet en daarmee kom je aan een fundamenteel recht van werknemers die in actie zijn en een geschil hebben met hun werkgever”, zegt Van Leiden daarover aan de NOS. Als Jumbo niet voor 4 januari over de brug komt met het geld, dan willen de vakbonden naar de rechter stappen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Colruyt lanceert sociale shoppingapp Apporto voor grote publiek

21/03/2018

Colruyt heeft het platform Apporto voor het grote publiek gelanceerd. Gebruikers kunnen er hun boodschappenlijstje achterlaten, waarna iemand anders in hun plaats naar de winkel gaat en de boodschappen doet.

HelloFresh koopt Amerikaanse concurrent en groeide sterk in 2017

21/03/2018

HelloFresh zag vorig jaar zijn omzet met 52% omhoog gaan. De dienst voor maaltijdboxen komt ook weer dichter bij het break-evenpunt: eind dit jaar zal er voor het eerst winst zijn, voorspelt het Duitse bedrijf.

Delhaize en Ikea bij winnaars Food Waste Awards

21/03/2018

Voedselverlies staat steeds hoger op de maatschappelijke agenda. De tweede editie van de Food Waste Awards bekroonde de beste ideeën om dit probleem tegen te gaan, en ook twee bekende retailers vielen in de prijzen. 

McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Back to top