Vakbonden eisen half miljoen van supermarktketen Jumbo | RetailDetail

Vakbonden eisen half miljoen van Jumbo

Vakbonden eisen half miljoen van Jumbo
Shutterstock

Vakbonden CNV en FNV hebben een eis van een half miljoen euro neergelegd bij supermarktbedrijf Jumbo. Dat doen ze omdat het bedrijf volgens hen een staking heeft gebroken.

 

“Jumbo kent de regels”

Alles gaat terug op de staking in het distributiecentrum van Jumbo in Woerden in het voorjaar. Toen zou de directie geschoven hebben met uitzendkrachten, waarbij medewerkers werden overgezet van de afdeling kruidenierswaren naar de afdeling vers, waar de werknemers het werk hadden neergelegd. Dat druist echter in tegen de eigen regels en dus eisen de vakbonden nu een schadevergoeding. Ook het uitzendkantoor OTTO WorkForce wordt met de vinger gewezen.

 

“Jumbo is een grote speler en kent de regels. Het weet dat er geen uitzendkrachten mogen worden ingezet op plekken waar wordt gestaakt. Niettemin gaf Jumbo daartoe opdracht en liet het OTTO de wet overtreden. Door zo te handelen, maakte Jumbo een lange neus naar zijn werknemers, de bonden en de wet. Het is absoluut respectloos naar de duizenden distributiewerkers die zich dagelijks inzetten voor Jumbo. Dieper dan dit kan je, volgens mij, als werkgever niet zakken”, klinkt het bij Debbie van Leiden van FNV Handel. Een collega van CNV Vakmensen spreekt zelfs over het ‘pesten van vakbondsleden’.

 

"Slechts acht uitzendkrachten"

Bij Jumbo klinkt het echter dat ze nooit bewust de stakingswetgeving hebben geschonden en vinden ze dat de claim op geen enkele manier financieel is onderbouwd. Jumbo stelt dat er slechts acht uitzendkrachten onrechtmatig werden ingezet en dat die nooit voldoende konden zijn om een staking van ongeveer 700 werknemers te breken.

 

“Het gaat niet om die acht mensen. Het is het topje van de ijsberg. Het gaat erom dat er stakingsbrekers zijn ingezet en daarmee kom je aan een fundamenteel recht van werknemers die in actie zijn en een geschil hebben met hun werkgever”, zegt Van Leiden daarover aan de NOS. Als Jumbo niet voor 4 januari over de brug komt met het geld, dan willen de vakbonden naar de rechter stappen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Filet Pur: De duurste supermarkt van West-Europa

25/05/2018

Waarom Carrefour het nieuws beheerste, Colruyt failliet gaat, multinationals moeten leren rekenen en de voedingsindustrie 3.0 voor de deur staat? Dat verneemt u in het slechts min of meer GDPR-conforme weekoverzicht van RetailDetail Food!

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.