Vakbonden Makro waarschuwen voor acties

Gevel winkel van retailer Makro
Foto: Longfin Media / Shutterstock.com

Overleg tussen de vakbonden en Belgische directie van Makro bleef donderdag opnieuw zonder akkoord. De vabkonden waarschuwen dat spontane stakingen kunnen uitbreken.

 

Wel of niet cao

Bij Makro blijven de spanningen tussen de directie en het personeel aanhouden. Het Belgische management kondigde begin september besparingsmaatregelen aan, waarbij tot 200 tijdelijke medewerkers niet worden verlengd en meer zelfscankassa’s worden ingevoerd. De vakbonden hekelden echter meteen dat er geen voorafgaand overleg was.


Ook het overleg sindsdien bracht de beide partijen nog niet dichter bij elkaar. Eerdere voorstellen werden uiteindelijk door de vakbonden verworpen, terwijl het afgelopen donderdag niet tot onderhandelingen als dusdanig zou zijn gekomen. 


“De directie weigert gewoon te onderhandelen. Terwijl het personeel afspraken wil op papier, vastgelegd in een cao”, klinkt het bij vakbond ACV Puls in het Nieuwsblad. De directie reageert echter dat er geen onderhandelingen nodig zijn, omdat de plannen in regel zijn met de wetgeving en cao’s. Niettemin wil het management luisteren naar de adviezen van de bonden.


De personeelsvertegenwoordigers gaan nu in overleg met hun achterban, maar waarschuwen alvast dat spontane stakingen niet uit te sluiten vallen.