Vakbonden slepen Jumbo voor de rechter vanwege breken staking | RetailDetail

Vakbonden slepen Jumbo voor de rechter vanwege breken staking

Vakbonden slepen Jumbo voor de rechter vanwege breken staking
Shutterstock

Vakbonden FNV en CNV hebben besloten om Jumbo voor de rechter te slepen. Hun ultimatum van eind vorig jaar, waarin ze een half miljoen euro eisten omdat Jumbo volgens hen een staking had gebroken, is immers verstreken.

 

“Beneden alle peil”

Op dat ultimatum stond een deadline van 4 januari, maar de supermarktketen bleek niet van plan om te betalen. Nu de deadline verstreken is, hebben de vakbonden dan ook besloten om naar de rechter te stappen. “Wij gaan de dagvaarding voorbereiden. Jumbo trekt dus in twijfel wat de inspectie heeft geconstateerd, maar wij niet. Dit is echt beneden alle peil”, zegt FNV-bestuurder Debbie van Leiden aan De Telegraaf.

 

De Inspectie SZW had vastgesteld dat acht uitzendkrachten tijdens de stakingen in het distributiecentrum in Woerden andere taken hadden gekregen. Volgens de vakbonden werd de staking zo gebroken, terwijl Jumbo eerder spreekt van een misverstand. De vakbonden zijn echter van mening dat het over acht cruciale posities ging die een groot effect hadden op de werking van het distributiecentrum.

 

“Niet moedwillig”

“Jumbo is niet van plan om de claim van 500.000 euro te betalen. Deze claim mist elke financiële en juridische grond. Dit hebben wij de vakorganisaties eind vorig jaar al laten weten”, zei financieel topman Ton van Veen eerder al. “Wij spreken met klem tegen dat wij in april moedwillig de stakingswetgeving hebben geschonden. Er is op geen enkel moment beoogd uitzendkrachten in te zetten met als doel de werkzaamheden van stakende medewerkers over te nemen.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".