Vakbonden slepen Jumbo voor de rechter vanwege breken staking

Vakbonden slepen Jumbo voor de rechter vanwege breken staking
Shutterstock

Vakbonden FNV en CNV hebben besloten om Jumbo voor de rechter te slepen. Hun ultimatum van eind vorig jaar, waarin ze een half miljoen euro eisten omdat Jumbo volgens hen een staking had gebroken, is immers verstreken.

 

“Beneden alle peil”

Op dat ultimatum stond een deadline van 4 januari, maar de supermarktketen bleek niet van plan om te betalen. Nu de deadline verstreken is, hebben de vakbonden dan ook besloten om naar de rechter te stappen. “Wij gaan de dagvaarding voorbereiden. Jumbo trekt dus in twijfel wat de inspectie heeft geconstateerd, maar wij niet. Dit is echt beneden alle peil”, zegt FNV-bestuurder Debbie van Leiden aan De Telegraaf.

 

De Inspectie SZW had vastgesteld dat acht uitzendkrachten tijdens de stakingen in het distributiecentrum in Woerden andere taken hadden gekregen. Volgens de vakbonden werd de staking zo gebroken, terwijl Jumbo eerder spreekt van een misverstand. De vakbonden zijn echter van mening dat het over acht cruciale posities ging die een groot effect hadden op de werking van het distributiecentrum.

 

“Niet moedwillig”

“Jumbo is niet van plan om de claim van 500.000 euro te betalen. Deze claim mist elke financiële en juridische grond. Dit hebben wij de vakorganisaties eind vorig jaar al laten weten”, zei financieel topman Ton van Veen eerder al. “Wij spreken met klem tegen dat wij in april moedwillig de stakingswetgeving hebben geschonden. Er is op geen enkel moment beoogd uitzendkrachten in te zetten met als doel de werkzaamheden van stakende medewerkers over te nemen.”