Vakbonden slepen Jumbo voor de rechter vanwege breken staking | RetailDetail

Vakbonden slepen Jumbo voor de rechter vanwege breken staking

Vakbonden slepen Jumbo voor de rechter vanwege breken staking
Shutterstock

Vakbonden FNV en CNV hebben besloten om Jumbo voor de rechter te slepen. Hun ultimatum van eind vorig jaar, waarin ze een half miljoen euro eisten omdat Jumbo volgens hen een staking had gebroken, is immers verstreken.

 

“Beneden alle peil”

Op dat ultimatum stond een deadline van 4 januari, maar de supermarktketen bleek niet van plan om te betalen. Nu de deadline verstreken is, hebben de vakbonden dan ook besloten om naar de rechter te stappen. “Wij gaan de dagvaarding voorbereiden. Jumbo trekt dus in twijfel wat de inspectie heeft geconstateerd, maar wij niet. Dit is echt beneden alle peil”, zegt FNV-bestuurder Debbie van Leiden aan De Telegraaf.

 

De Inspectie SZW had vastgesteld dat acht uitzendkrachten tijdens de stakingen in het distributiecentrum in Woerden andere taken hadden gekregen. Volgens de vakbonden werd de staking zo gebroken, terwijl Jumbo eerder spreekt van een misverstand. De vakbonden zijn echter van mening dat het over acht cruciale posities ging die een groot effect hadden op de werking van het distributiecentrum.

 

“Niet moedwillig”

“Jumbo is niet van plan om de claim van 500.000 euro te betalen. Deze claim mist elke financiële en juridische grond. Dit hebben wij de vakorganisaties eind vorig jaar al laten weten”, zei financieel topman Ton van Veen eerder al. “Wij spreken met klem tegen dat wij in april moedwillig de stakingswetgeving hebben geschonden. Er is op geen enkel moment beoogd uitzendkrachten in te zetten met als doel de werkzaamheden van stakende medewerkers over te nemen.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Bio-Planet opent eerste stadswinkel in Antwerpen

26/04/2018

Ook Bio-Planet springt nu op de kar van de stadswinkel. De bioketen van Colruyt Group opent binnenkort haar eerste winkel in het hartje van Antwerpen en brengt zo haar bioproducten meer binnen het bereik van mensen zonder wagen.

Spontane stakingen bij 79 Belgische supermarkten Lidl

26/04/2018

Over het hele land braken woensdag spontane stakingen uit bij Lidl. De medewerkers noemen de werkdruk te hoog en legden het werk neer nadat overleg met de directie op niks uitliep. 79 winkels hielden de deuren dicht. 

Met Shukr mikt Tiense Suiker op Arabische gemeenschap

26/04/2018

De Tiense Suikerraffinaderij speelt met een nieuw merk in op de toenemende diversiteit in de samenleving: Shukr wordt in eerste instantie gelanceerd in het gespecialiseerde kanaal van de etnische winkels. Mogelijk volgen supermarkten later.

Carrefour en Système U onderhandelen over samenwerking

25/04/2018

Carrefour en Système U bespreken de mogelijkheid een alliantie te sluiten, die beide bedrijven de komende vijf jaar betere aankoopprijzen bij producenten moet opleveren. Système U werkt nochtans al lang samen met Carrefour-concurrent Auchan.

“Duurdere chocolade mag geen taboe zijn”

25/04/2018

De verkoop van fairtradeproducten in ons land blijft stijgen, vooral voor chocolade. Dat is ook nodig, want die sector staat voor grote uitdagingen. “Chocolade zal niet verdwijnen, maar de cacaoprijs moet hoger.”

Becel komt (een beetje) in Belgische handen

25/04/2018

Ook de Belgische Frère-familie krijgt nu een vinger in de pap bij Flora Food Group (FFG), de margarinedivisie die Unilever verkoopt aan het Amerikaanse KKR. De GBL-holding injecteert een kwart miljard euro en verwerft zo een aandeel van 3,7%.