Valora opent gerobotiseerde winkel in Zurich

Valora opent gerobotiseerde winkel in Zurich
Valora

In Zurich heeft retailer Valora vorige vrijdag een kassaloze gemakswinkel geopend. Zowel de toegang tot de winkel als het shoppen en betalen worden geregeld via een app.

 

1000 producten

De ‘avec-box is’ het nieuwe concept dat de Zwitserse retailer heeft voorgesteld. De winkel biedt een zorgvuldig samengesteld assortiment van een duizendtal referenties. Het gaat vooral om verse voeding voor onderweg, alledaagse artikelen zoals koffie en de meest noodzakelijke huishoudelijke producten.

 

Enkel wie zich vooraf geregistreerd heeft via de avec-app kan de winkel betreden. Je krijgt toegang door het scannen van een QR-code aan de ingang en ook de afrekening van de aankopen verloopt via de app.

 

Flexibiliteit

De winkel is 20 uur per dag geopend en in het weekend zelfs de klok rond. Tijdens de piekuren is er personeel aanwezig om de klanten bij te staan, de rekken te vullen en de winkel op orde te houden. Valora wil met het concept inspelen op de vraag van klanten naar meer autonomie en flexibiliteit bij het winkelen. De avec-box staat tijdelijk opgesteld in het centraal station van Zurich tot 22 april, waarna hij naar zijn definitieve locatie verhuist in Wetzikon. Valora wil het concept nadien ook introduceren op andere plaatsen in het land.

 

De Valora-groep, eigenaar van k kiosk, Press & Books, Caffè Spettacolo et Brezelkönig  stelt ongeveer 15.000 mensen tewerk en boekte vorig jaar een omzetgroei van 6 procent tot 2,1 miljard Zwitserse frank (1,86 miljard euro). De nettowinst bedroeg 59 miljoen Zwitsese frank (52,4 miljoen euro).

 

Trend

Gerobotiseerde winkels zijn een trend in retail. Auchan test momenteel een automatisch verkooppunt in het Franse Villeneuve d’Ascq, dichtbij de Belgische grens. Voorlopig is die containerwinkel enkel toegankelijk voor medewerkers. Het concept werd ontwikkeld in China.
 

Ook Carrefour ziet wel iets in robotwinkels. Op de Franse hoofdzetel in Massy gaat de retailer binnenkort een automatische winkel openen voor de medewerkers. En in het centrum van Brussel plant het bedrijf een onbemande buurtsupermarkt van zo’n 60 m² groot, met een assortiment van ongeveer 400 verschillende artikelen.