Van Eerd (Jumbo): “Wil niet de grootste, wel de beste zijn” | RetailDetail

Van Eerd (Jumbo): “Wil niet de grootste, wel de beste zijn”

Van Eerd (Jumbo): “Wil niet de grootste, wel de beste zijn”
Jumbo

In een uitgebreid interview heeft Frits van Eerd, CEO van Jumbo, zijn visie op het verleden en de toekomst van de supermarktketen gegeven. Daarin zegt hij onder andere dat zijn familie het bedrijf nooit van de hand zal doen.

“Uiteindelijk wint de beste”

Jumbo werd bijna honderd jaar geleden opgericht als een groothandel, maar verovert sinds de jaren 1990 Nederland als supermarktketen. Sinds de overname van de ketens Super de Boer en C1000 is het een belangrijker speler geworden in Nederland: vorig jaar haalde het met een consumentenomzet van 6,7 miljard euro bijna 20% marktaandeel.

 

Op dat vlak moet het echter nog steeds Albert Heijn voor zich dulden. Volgens Van Eerd is het echter geen obsessie om die in te halen: “Dat is niet het doel. We hoeven niet de grootste te zijn, wel de beste. Maar het gaat wel gebeuren hoor, als wij zo doorgaan. Want uiteindelijk wint de beste, dat is een natuurwet”, zegt hij aan het AD.

 

De overnames van Super de Boer en C1000 waren noodzakelijk omdat Jumbo niet genoeg nieuwe locaties vond om door te groeien, maar ze bezorgden de CEO wel enkele slapeloze nachten. “De koop van C1000 maakte ons de nummer twee in de markt, maar het leverde wel een schuld op van 1,3 miljard. Daar heb ik een tijd niet van geslapen. De bank wilde alle cijfers weten, maar niemand vroeg aan mij of ík het wel kon, niemand testte of ik wel een balans kon lezen.”

 

“Ik wil Emté heel graag”

De overname van C1000 ging ook niet zonder slag of stoot, want de keten draaide goed en de ondernemers wilden niet echt weten van een overname. “Die ondernemers zeiden: wij hebben jou niet nodig. Als zij de kont tegen de krib hadden gegooid, was dat een gigantisch probleem geworden. Dat heb ik ook tegen de winkeleigenaren gezegd: we hebben hetzelfde belang. Ik moest aantonen dat ze met Jumbo’s ‘7 zekerheden’-formule beter af waren. Dat was een heel zware tijd.”

 

Na die twee overnames kreeg Jumbo ook nog La Place in handen en deed het een bod op Emté, de keten van Sligro Food Group. Ondanks het afgeslagen bod heeft Van Eerd ook daar nog niet opgegeven: “Ik wil Emté heel graag hebben, heb er veel geld voor geboden. Ik probeer ze echt geen hak te zetten.”

 

Altijd een familiebedrijf

Zelf het eigen bedrijf van de hand doen, dat ziet Van Eerd dan weer niet zitten. “Je kunt op Jumbo bieden wat je wilt, wij verkopen toch niet. We hebben hier ons hele leven voor gewerkt. Jumbo zal altijd een familiebedrijf blijven.” Dat is ook duidelijk in de bestuurskamer, waar vader Karel nog steeds president-commissaris is en beide zussen van Frits van Eerd ook een belangrijke rol vervullen.

 

Of de volgende generatie ook in het bedrijf zal stappen, is nog niet meteen duidelijk, maar volgens Van Eerd zijn ze meer dan welkom. Al mogen ze ook een andere weg kiezen: “Als ze maar gelukkig zijn; ik zit daar anders in dan mijn vader destijds. Ze zijn welkom in het bedrijf, maar alleen als ze 100% gemotiveerd zijn.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Colruyt lanceert sociale shoppingapp Apporto voor grote publiek

21/03/2018

Colruyt heeft het platform Apporto voor het grote publiek gelanceerd. Gebruikers kunnen er hun boodschappenlijstje achterlaten, waarna iemand anders in hun plaats naar de winkel gaat en de boodschappen doet.

HelloFresh koopt Amerikaanse concurrent en groeide sterk in 2017

21/03/2018

HelloFresh zag vorig jaar zijn omzet met 52% omhoog gaan. De dienst voor maaltijdboxen komt ook weer dichter bij het break-evenpunt: eind dit jaar zal er voor het eerst winst zijn, voorspelt het Duitse bedrijf.

Delhaize en Ikea bij winnaars Food Waste Awards

21/03/2018

Voedselverlies staat steeds hoger op de maatschappelijke agenda. De tweede editie van de Food Waste Awards bekroonde de beste ideeën om dit probleem tegen te gaan, en ook twee bekende retailers vielen in de prijzen. 

McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Back to top