Veggieburgers naast het vlees bij Tesco

Veganistische Beyond Burger gepresenteerd met frietjes
Foto: Tesco

Echt vlees en vleesvervangers liggen voortaan broederlijk zij aan zij bij Tesco. Vegan is de grootste voedseltrend van het decennium, volgens de Britse supermarktketen, en daarom lanceert het een nieuwe vleestoog waar de twee naast elkaar liggen.

 

Vega-vlees is niet voor vegans

Vandaag bevat een procent van alle huishoudens een veganist, vijf procent een vegetariër en 10 procent een flexitariër, blijkt uit een studie van Kantar. Onder meer dankzij campagnes als ‘Meat-Free Mondays’ heeft 21 procent van de Britse huishoudens zijn vleesinname verminderd en in ‘Veganuary 2019’ werden ook al 150 miljoen meer vleesvrije maaltijden verkocht dan tijdens dezelfde campagnemaand een jaar eerder.


Vooral de groep flexitariërs groeit sterk: in het Verenigd Koninkrijk werd 92 procent van de plantaardige maaltijden in 2018 door niet-veganisten opgegeten. “We zien een nieuw soort shopper: bewuster van hun eigen gezondheid en het milieu, en helemaal bereid om voedingskundige veranderingen aan te brengen, zoals veganistisch, vegetarisch of flexitarisch worden om die doelen te bereiken”, zegt Derek Sarno, die speciaal is aangesteld als directeur van ‘plantaardige innovatie’ bij Tesco.

 

“Detailhandel moet zich aanpassen”

“De opkomst van meer plantaardig voedsel en van mensen die flexitariër worden, heeft een enorm effect op de manier waarop veel mensen winkelen en als gevolg daarvan moet de detailhandel zich aanpassen”, meent Sarno nog. “Plantaardige alternatieven zijn over het algemeen zo hoogwaardig geworden dat de meeste levenslange vleeseters deze voedingsmiddelen nu opnemen in hun dieet. Het is logisch om ze naast elkaar in hetzelfde gangpad te plaatsen en een breder scala aan beschikbare opties te bieden om uit te kiezen.”


In de vleesafdeling van de grotere Tesco-supermarkten is daarom vanaf nu een nieuw koelmeubel te vinden, waarin behalve vlees ook veganistische en vegetarische producten van merken zoals Heck, Vivera, Beyond Meat en De Vegetarische Slager te vinden zijn. Volgens Tesco is de beste manier om gezondheid en duurzaamheid te promoten klanten aanmoedigen om meer groenten, minder vlees en meer plantaardige alternatieven te eten.


Albert Heijn kwam in België een jaar geleden al tot dezelfde conclusies en besloot vlees en vegetarische producten eveneens samen te presenteren. Met de campagne flexi-Vlaanderen probeerde de supermarktketen toen de instap naar vegetarisch te vergemakkelijken voor consumenten.