Suikerquota EU sinds paar dagen verdwenen | RetailDetail

Verdwijnen suikerquota EU slecht nieuws voor rietsuiker

Verdwijnen suikerquota EU slecht nieuws voor rietsuiker
Shutterstock

Sinds het begin van deze maand zijn de suikerquota die de Europese Unie bijna vijftig jaar heeft opgelegd, verdwenen. Er mag nu meer suiker geproduceerd worden en de prijs wordt vrij bepaald door de industrie.

Hogere productie, lagere prijzen

CIUS, de Europese groepering van bedrijven die suiker gebruiken, verwelkomt het einde van de quota, die zij "marktverstorend" noemt. Marktonderzoekers verwachten dat de productie van suiker bijna met een derde zal groeien over de komende vier jaar, waardoor de prijs ook met ongeveer 30% zal dalen. Aan de andere kant kunnen er ook problemen opduiken: toen de melkquota in 2015 verdwenen, kwamen heel wat melkboeren in de problemen en moesten er een pak hun bedrijf opdoeken.

 

Om dat te vermijden heeft de Europese Unie tussen 2006 en 2010 al 5,4 miljard euro geïnvesteerd in de industrie, om die voor te bereiden op het einde van de quota. Zo werd het Sugar Market Observatory opgericht, dat informatie moet verschaffen aan suikerboeren en ervoor moet zorgen dat de markt niet te sterk wordt verstoord.

 

Rietsuikerproducenten niet tevreden

Niet alle suikerproducenten zijn dan ook tevreden met de nieuwe regelgeving: zo menen producenten van rietsuiker dat ze achtergesteld worden ten opzichte van de suikerbietenboeren. Rietsuiker wordt immers vooral buiten Europa geteeld en om de markt in Europa te helpen, werden er hoge importkosten ingevoerd.

 

Ook op vlak van gezondheid klinkt het dat het einde van de quota tot meer goedkope suiker zal leiden en dus tot meer suiker in voeding. De EU gaat er echter van uit dat de hogere productie vooral tot meer export zal leiden en minder tot een hogere consumptie in Europa zelf, maar er heerst toch twijfel of producenten kunnen weerstaan aan de lokroep van goedkope suiker.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Jumbo maakt werk van vastgoed in België

23/03/2018

Dat Jumbo zijn oog heeft laten vallen op België is al lang geen geheim meer. Nu heeft de Nederlandse supermarktketen een vacature openstaan voor een persoon die kan helpen met de zoektocht naar gepaste locaties.

Filet Pur: Een défilé van goede bedoelingen

23/03/2018

Een week waarin foodretailers zich van hun àller-àllerbeste kant lieten zien. Stuk voor stuk. Echt waar. Enfin, op enkele uitzonderingen na. Kom alles te weten in het vrolijke overzicht van RetailDetail Food!

Spadel groeit dankzij Bulgaarse overname

23/03/2018

Drankenproducent Spadel is vorig jaar fors gegroeid, maar dat was vrijwel enkel te danken aan de overname van het Bulgaarse Devin. Wordt dat niet in rekening genomen, dan was er nog amper sprake van groei.

Veranderingen op til bij Whole Foods

23/03/2018

De overname van Whole Foods door Amazon begint stilaan een aantal veranderingen op te leveren bij de supermarktketen. Zo wil Amazon het Prime-systeem doortrekken naar de winkels. Ondertussen verdwijnen er ook heel wat leidinggevenden bij het bedrijf.

Carrefour toont allergenen in app

22/03/2018

Carrefour heeft een extra functie toegevoegd aan zijn app: gebruikers kunnen voortaan producten scannen om meer informatie te krijgen over allergenen, zodat ze beter kunnen inschatten of er mogelijk problemen mee zijn.

“Protectionisme maakt iedereen armer” (Christian Verschueren, EuroCommerce)

22/03/2018

Handelsoorlogen en discriminatie binnen de eenheidsmarkt vergroten de druk op retailers in Europa. Algemeen directeur Christian Verschueren van EuroCommerce maakt zich zorgen, maar blikt vol vertrouwen vooruit.

Back to top