Verkoop alcoholvrij bier “breekt geen potten”

Verkoop alcoholvrij bier “breekt geen potten”

Verkoop alcoholvrij bier “breekt geen potten”

Het is weer tijd voor Tournée Minérale, ofte één maand zonder alcohol. Hoewel meer dan 93.000 Belgen zich hebben ingeschreven, valt te betwijfelen of dat de verkoop van alcoholvrij bier zal aanzwengelen, laat staan het omzetverlies enigszins kan compenseren.

 

Veel reclame, weinig enthousiasme

Ondanks de massale reclame voor alcoholvrij bier sinds de (her)lancering van Jupiler 0,0% vorig jaar en de recente lancering van ‘uitdager’ Maes 0.0 blijft alcoholvrij bier een nicheproduct: “Van de 217 miljoen liter bier die Belgische supermarkten vorig jaar verkochten, bevatte volgens het onderzoeksbureau GfK amper 6 miljoen liter geen alcohol”, zo schrijft zakenkrant De Tijd. Alcoholvrij bier is in onze supermarkten al te koop sinds 2008: toen ging er 1,5 miljoen liter van over de toonbank. In 2017 was dat dus al verviervoudigd, maar het marktaandeel van alcoholvrij bier op de totale biermarkt blijft met amper 2,9% nog altijd aan de lage kant.

 

Ook de eerdere poging om bier aangelengd met limonade naar voren te schuiven als alternatief ‑ denk aan de radlers van Hoegaarden en Maes ‑ bleek allesbehalve een inslaand succes. Beide ‘biertjes’ werden twee jaar geleden met veel reclame gelanceerd: “Daardoor groeide het nieuwe biertype vanuit het niets naar een winkelverkoop van 1 miljoen liter in 2016”, schrijft De Tijd. “Maar vorig jaar, toen de reclame- en kortingsacties op een lager pitje werden gezet, zakte de verkoop in de Belgische winkels naar minder dan 800.000 liter, amper 0,4% van de biermarkt.”

 

“Tournée Minérale blijft moeilijk verhaal”

Ook de drankenhandel zelf zat naar eigen zeggen “niet te wachten op een tweede editie van de actie”. Vorig jaar zag de sector tijdens de actiemaand de omzet in alcoholische dranken met 15% zakken terwijl de verkoop van waters, frisdranken en fruitsappen slechts met 3,3% groeide. “Zolang het alcoholvrije gamma het verlies aan omzet niet kan compenseren, weegt dit soort acties op de mogelijkheden om te investeren in de eigen activiteiten, de horeca of de werknemers”, klinkt het bij FEBED, de federatie van Belgische Drankenhandelaars.

 

Toch ziet de sector het ook als zijn opdracht “om in te spelen op de wijzigende consumentenvoorkeuren”. Daarom heeft FEBED een brochure verspreid onder de drankenhandelaars met een overzicht van alternatieven: van alcoholvrije bieren tot mocktails. “Als Tournée Minérale een verdienste heeft, dan is het wel dat mensen die liever geen of minder alcohol drinken – om wat voor reden dan ook – nu een uitgebreid assortiment ter beschikking hebben. Maar dat garandeert natuurlijk nog niet dat het omzetcijfer op peil blijft. Het duurt sowieso een tijdje vooraleer wijzigende consumentenvoorkeuren correct zijn vertaald naar een nieuw gamma, commerciële voorwaarden, stocks,…”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Jumbo maakt werk van vastgoed in België

23/03/2018

Dat Jumbo zijn oog heeft laten vallen op België is al lang geen geheim meer. Nu heeft de Nederlandse supermarktketen een vacature openstaan voor een persoon die kan helpen met de zoektocht naar gepaste locaties.

Filet Pur: Een défilé van goede bedoelingen

23/03/2018

Een week waarin foodretailers zich van hun àller-àllerbeste kant lieten zien. Stuk voor stuk. Echt waar. Enfin, op enkele uitzonderingen na. Kom alles te weten in het vrolijke overzicht van RetailDetail Food!

Spadel groeit dankzij Bulgaarse overname

23/03/2018

Drankenproducent Spadel is vorig jaar fors gegroeid, maar dat was vrijwel enkel te danken aan de overname van het Bulgaarse Devin. Wordt dat niet in rekening genomen, dan was er nog amper sprake van groei.

Veranderingen op til bij Whole Foods

23/03/2018

De overname van Whole Foods door Amazon begint stilaan een aantal veranderingen op te leveren bij de supermarktketen. Zo wil Amazon het Prime-systeem doortrekken naar de winkels. Ondertussen verdwijnen er ook heel wat leidinggevenden bij het bedrijf.

Carrefour toont allergenen in app

22/03/2018

Carrefour heeft een extra functie toegevoegd aan zijn app: gebruikers kunnen voortaan producten scannen om meer informatie te krijgen over allergenen, zodat ze beter kunnen inschatten of er mogelijk problemen mee zijn.

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Back to top