"Verlaag de btw op bioproducten!"

"Verlaag de btw op bioproducten!"
Marma

De Belgische distributeur van bioproducten Marma pleit voor een btw-verlaging voor bioproducten. Zowat 70% van de bevolking zou achter dat idee staan, zegt het biobedrijf. De overheid zou de transitie naar een duurzamere economie dan ook moeten ondersteunen.

 

Vrijstelling voor biovoeding

De vraag van Marma is tweeledig: enerzijds wil de distributeur van bioproducten een volledige vrijstelling van btw op biologisch geteelde voedingsmiddelen, anderzijds moet de btw op alle biologische reinigings- en verzorgingsproducten omlaag van 21% naar 12%.

 

Volgens Marma vinden die vragen ook een breed draagvlak bij de Belgische bevolking: uit een studie van Fairtrade Belgium en onderzoeksbureau Dynata blijkt immers dat 70% van de Belgen vindt dat de overheid moet helpen bij de transitie naar een duurzamere economie.

 

Zeven op de tien landgenoten zijn ook voorstander van een btw-verlaging voor lokale, biologische en eerlijke producten, claimt Marma. Door de coronacrisis zouden consumenten bovendien meer stilstaan bij de herkomst van de voeding en vaker kiezen voor duurzame en lokale producten.

 

Oplossingen

Marma wijst er ten slotte nog op dat de basisprincipes van de biologische productie (respect voor de natuur, biodiversiteit, duurzaamheid, dierenwelzijn, lokale producten, eerlijke handel) juist een uitweg kunnen bieden uit crisissen zoals de coronacrisis. Dat meer mensen daar nu voor kiezen, is dan ook geen toeval, vindt het bedrijf.

 

Om zijn oproep kracht bij te zetten, heeft Marma een petitie gelanceerd. Bedoeling is om de verzamelde handtekeningen samen met een open brief aan de bevoegde ministers voor te leggen.