Vernieuwde OKay heeft revolutionaire gevel

Vernieuwde OKay Weelde heeft circulair gevelsysteem
Colruyt Group

Woensdag opent de vernieuwde OKay in Weelde opnieuw de deuren. De winkel werd grondig opgefrist en gemoderniseerd. Het is de eerste vestiging van de buurtsupermarktketen die gebouwd is volgens een circulaire bouwtechniek zonder mortel.

 

Inserts

De vernieuwde winkel heeft een oppervlakte van 531 m², 86 m² meer dan voor de verbouwing. Een nieuwe broodhoek biedt dagelijks vers brood en koffiekoeken aan. Daarnaast zijn er nieuwe diepvriezers met glazen deksel geïnstalleerd en ook de kassa’s zijn aangepast om de klanten vlotter te kunnen bedienen.

 

De grootste nieuwigheid betreft echter het gebouw zelf. De achtergevel is immers opgetrokken volgens een nieuwe, circulaire bouwmethode, waarbij de gevelstenen gemonteerd werden met verbindingsstukken (‘inserts’) uit kunststof: er komt dus geen mortel aan te pas en bij een eventuele afbraak kunnen de gevelstenen en inserts eenvoudig gedemonteerd en hergebruikt worden. De voordelen van het systeem zijn legio: een sneller bouwproces, minder bouwafval in de toekomst, en een grote reductie in CO2-uitstoot doordat er geen mortel of cement nodig is

 

OKay probeert de milieu-impact bij het bouwen en exploiteren van winkels steeds zo laag mogelijk te houden. Alle nieuwe winkels maken waar het kan gebruik van duurzame technieken en materialen, en voor de verwarming recupereren ze de restwarmte van de koelinstallatie. Bovendien werkt die koelinstallatie op propaan, een natuurlijk koelmiddel dat veel milieuvriendelijker is dan chemische koelgassen. De led-verlichting zorgt voor een daling van 30% van het energieverbruik en het ventilatiesysteem recupereert 75% van de warmte uit de lucht.