Vers brood komt steeds vaker in online assortiment | RetailDetail

Vers brood komt steeds vaker in online assortiment

Vers brood komt steeds vaker in online assortiment
Shutterstock

Brood zal steeds vaker online worden aangeboden. De opkomst van de online broodverkoop heeft gevolgen voor supermarkten, industriële bakkerijen en de consument, stelt Rabobank in het rapport Online Bakery: Browsing for Bread.

 

Categorie groeit snel

Vers brood is een van de snelst groeiende categorieën in de online supermarkt. Momenteel worden er in Nederland online ongeveer 275 verschillende broodproducten aangeboden, en dat aantal zal snel gaan groeien. De opkomst van de online broodverkoop heeft ingrijpende gevolgen voor de supermarkten, de industriële bakkerijen en de consument. Industriële bakkers zullen moeten inspelen op online om hun marktaandeel te behouden.

 

"Voor alle industriële bakkers, van klein tot groot, geldt dat ze vroeg of laat met online verkoop aan de slag moeten. De bakkerijen van de toekomst zullen opnieuw moeten kijken naar hun assortiment, hun marketing en de logistiek rondom hun product", licht Cyrille Filott, global strategist Consumer Foods bij Rabobank toe. "Met het oog op het delen van kennis en ervaringen met betrekking tot de wensen van de consument ligt nauwer samenwerken met supermarkten voor de hand."
 

Herkenbare, vindbare en onderscheidende broodproducten

Hoewel de online verkoop van brood nog geen gemeengoed is, leert de praktijk dat producten herkenbaar, vindbaar en in het juiste onderscheidende assortiment in de online supermarkt verkrijgbaar moeten zijn.

 

Bakkerijen moeten inzetten op een meer dynamische marketing om de aandacht van de online consument te trekken. Het online kanaal biedt ook mogelijkheden voor nieuwe producten en concepten zoals diepvriesbrood of ‘bake-to-order’ versgebakken brood. 
 

Broodcultuur verschilt

De opkomst van online broodverkoop verschilt evenwel per land. De klant heeft in het Verenigd Koninkrijk in de online supermarkt een keuze uit zo’n 850 verschillende broodproducten. In Frankrijk, een van de koplopers in online boodschappen doen, gaat het broodassortiment veelal niet verder dan 150 artikelen. De Franse consument koopt zijn brood vooralsnog liever bij de ambachtelijke bakker.


Ondanks dat het consumentengedrag verschilt per land, wint online winkelen wel overal snel terrein. In 2030 koopt de West-Europese consument 20 tot 25 procent van zijn kruidenierswaren online, verwacht Rabobank in het rapport.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".

Illy wordt opgevrijd door Douwe Egberts en Nestlé

18/07/2018

Er komt voorlopig geen einde aan de consolidatiebewegingen in de koffiesector. Zowel JAB als Nestlé tonen interesse in het Italiaanse Illycaffè, maar het is niet zeker of de familie het bedrijf wil verkopen.

Kweekvlees tegen 2021 in de winkel?

18/07/2018

De commercialisering van laboratoriumvlees komt een stap dichterbij. Pionier Mosa Meat heeft 7,5 miljoen euro opgehaald voor de bouw van een fabriek die binnen drie jaar een betaalbaar product op de markt zal brengen.