Verzoeningsvergadering bij Groupe Mestdagh

Omdat het sociaal conflict bij Carrefour-franchisepartner Groupe Mestdagh blijft aanslepen, heeft de directie een sociaal bemiddelaar aangesteld. Die organiseert vandaag meteen een verzoeningsvergadering.

 

Vakbonden strijdlustig

Sinds de aankondiging van een herstructureringsplan in mei van dit jaar is het onrustig bij de Waalse supermarktgroep. Er waren al stakingsacties in mei en juni, en ook vorige week en afgelopen weekend hielden heel wat winkels de deuren dicht. Een vergadering zaterdag bracht opnieuw geen oplossing. Meer zelfs, de vakbonden kondigde nieuwe stakingen aan. Voor de directie echter heeft het nu lang genoeg geduurd.

 

“Het is meer dan tijd om een overeenkomst te bereiken, niet alleen met het oog op de timing in verband met de vervroegde uittreding, maar ook - en ik zou zeggen vooral - om een duurzaam toekomstperspectief te bieden aan dit bedrijf en zijn werknemers”, verklaarde afgevaardigd bestuurder Guillaume Beuscart aan de pers. Maar de vakbonden klinken strijdlustig: “Ofwel komt de directie met nieuwe voorstellen en dan kunnen we die bespreken, ofwel komt ze naar de vergadering om te zeggen dat we moeten accepteren wat er op tafel ligt en dan wordt het een clash”, reageert Myriam Delmée van Setca.

 

Groupe Mestdagh baat 83 Carrefour Market supermarkten uit, waarvan 30 in franchise. Het bedrijf wil geen winkels sluiten, maar wel afslanken en efficiënter worden. 340 banen staan op de tocht, deel via prepensioen, deels via vrijwillig vertrek. Naast een luik kostenreductie is er ook een investeringsluik om de omzet en de rentabiliteit weer te verhogen.