Veviba kon jaar lang frauderen met biovlees

Veviba kon jaar lang frauderen met biovlees

Veviba, het slachthuis uit Bastogne dat de voorbije weken zwaar in opspraak kwam, blijkt ook 'gewoon' vlees te hebben verkocht als bio. Dat blijkt uit een verslag van het parket van Luxemburg aan Justitieminister Geens.

 

Derde sjoemeldossier in week tijd

Tot nog toe waren al twee vormen van gesjoemel bij Veviba bekend: het bedrijf fraudeerde met verkeerde etiketten en het verwerkte vlees in zijn gehakt dat niet meer voor menselijke consumptie bestemd was. Nu blijkt het slachthuis ook gefoefeld te hebben met biovlees: “Het biovlees, dat merkelijk duurder is, zou zo toelaten om de winstmarge van Veviba te verhogen”, citeerde de minister gisteren in het parlement uit het verslag. De verklaring is des te aannemelijker omdat uit de jaarverslagen van Veviba blijkt dat het bedrijf in 2016 bijna 60.000 euro verlies boekte.

 

Ook in dit derde dossier worden vragen gesteld bij het (lakse) optreden van de betrokken controlediensten. Het Voedselagentschap stelde al in december 2016 een proces-verbaal op, maar maakte dat pas in maart 2017 over aan het parket. Vervolgens duurde het nog eens bijna een jaar alvorens het gerecht overging tot een huiszoeking. Daarbij waren 30 agenten van het FAVV en 20 onderzoekers van de Federale Gerechtelijke Politie betrokken.