Vier Match/Smatch-winkels ontsnappen aan sluiting

Vier Match/Smatch-winkels ontsnappen aan sluiting
Shutterstock.com

Er is een sociaal akkoord gesloten tussen vakbonden en directie bij Match en Smatch. Vier van de zestien winkels die met sluiting bedreigd werden, zullen toch openblijven en het aantal naakte ontslagen wordt beperkt tot maximaal twintig.

 

Staken helpt?

De stakingsaanzegging die de vakbonden vorige week indienden heeft de zaken kennelijk versneld. Tijdens nieuwe onderhandelingen ("van de laatste kans") kwam er uiteindelijk toch een akkoord uit de bus: "Drie van de vier 'breekpunten' werden ingewilligd, inclusief werkzekerheid en de oprichting van een gezamenlijke controle-instantie voor de uitvoering van de overeenkomst", zegt Dany Dubois van vakbond CNE aan L’Echo.

 

Het akkoord voorziet verder dat vier van de zestien bedreigde supermarkten ontsnappen aan de hakbijl. De winkel in Jodoigne zal omgebouwd worden tot een kleiner Smatch-filiaal, drie andere vestigingen (Ertvelde, Nijvel en Spa) worden overgenomen door Delfood, net als Match/Smatch een dochterbedrijf van de Louis Delhaize-groep. Werknemers die ervoor kiezen om de overstap te maken, behouden hun werk- en salarisvoorwaarden.

 

In september kondigde de supermarktketen een grote herstructurering aan waarbij zestien winkels gesloten zouden worden. Daarbij werden 210 van de 2500 jobs bedreigd. De collectieve overeenkomst die dinsdagavond is ondertekend, beperkt alvast de schade: het aantal naakte ontslagen zou evenwel beperkt kunnen worden tot maximaal 20. Vier Match-winkels (Dinant, Erquelinnes, Eupen en Moustier-sur-Sambre) en acht Smatch-vestigingen (Deinze, Ingelmunster, Jupille, Koksijde, Merchtem, Ougrée, Waarschoot en Zomergem) sluiten echter wel definitief de deuren.