Vijf supermarkttrends voor 2018

Vijf supermarkttrends voor 2018
Shutterstock

De internationale supermarktonderzoeksorganisatie IGD identificeert de vijf trends die de foodretailmarkt zullen bepalen in de komende twaalf maanden.

Huismerken gaan premium

Retailers zetten steeds vaker hun huismerken in om een ​​breed scala van consumentenbehoeften aan te spreken. Ze investeren daarom in een aanbod premium huismerken van hoge kwaliteit aan betaalbare prijzen. Toby Pickard, innovatieanalist bij IGD, ziet het zo: "Met huismerkassortimenten kunnen retailers zich onderscheiden in een steeds complexere en competitievere retailmarkt. Merkfabrikanten moeten ervoor zorgen dat hun producten superieur zijn om de hogere prijs te rechtvaardigen."

 

Retailers worden hyperlokaal

Omdat consumenten meer lokaal wensen te kopen, gaan retailers vaker producten verkopen die slechts gedurende een korte periode voorradig zijn, vanwege seizoensgebondenheid en beschikbaarheid. Dat resulteert in een uniek tijdelijk aanbod, dat de interesse van shoppers opwekt.  Meer variatie dus voor het winkelend publiek, maar ook meer complexiteit binnen de toeleveringsketen, waardoor er nood is aan efficiëntie, samenwerking en communicatie. Dat retailers kleine en middelgrote producenten ondersteunen, wordt positief ervaren door shoppers.

 

Efficiënter leveren

Consumenten stellen snelheid en gemak op prijs, wat retailers ertoe aanzet om nieuwe oplossingen te ontwikkelen voor bestellen, afhalen en bezorgen. Op basis van shopperdata en artificiële intelligentie proberen supermarkten nu ook te anticiperen op wat shoppers willen, wanneer ze het willen en waar ze het willen, zelfs voordat ze dat zélf weten. Veel van die nieuwe oplossingen echter leiden ertoe dat shoppers minder direct contact hebben met retailers en merken. Zij zullen dus grotere inspanningen moeten leveren om op te vallen en klanten aan zich te binden. "Retailers moeten wellicht meer waarde creëren dan alleen maar gemak, om zich te onderscheiden van hun concurrenten. Tegelijk moeten bezorgkosten laag blijven", meent Pickard.

 

Focus op lifestyle

Gezondheid en welzijn blijven in 2018 een focus. Retailers zullen naar verwachting de wellness-zones in hun winkels uitbreiden en lifestyle-gerichte formats ontwikkelen. Ook online zullen ze lifestyle-keuzes op maat aanbieden, zodat klanten snel en gemakkelijk producten vinden die hen helpen om gezonder te leven. Vegetarisch, flexitarisch, ‘beter-voor-u’, ‘vrij van’ en ‘clean label’ blijven snelgroeiende segmenten. Dat mainstream retailers hun lifestyle-aanbod uitbreiden, betekent overigens een uitdaging voor gespecialiseerde ketens op dit vlak: “De winnaars zijn degenen die in staat zijn om heel snel de komende lifestyletrends te voorspellen, te creëren of erop te reageren.”

 

Verbeterde winkelervaring

Fysieke winkels moeten harder werken dan ooit om shoppers door de voordeur te krijgen. Ze moeten tegemoetkomen aan de eisen van de 'omnichannelshopper' door een nieuwe winkelervaring aan te bieden die online, offline en big data combineert. Pickard verwacht dat retailers de fysieke winkelervaring naar een hoger niveau tillen door het presenteren van verrassende producten, terwijl ze ook praktische oplossingen bieden voor shoppers die verschillende kanalen gebruiken. Een goed voorbeeld zijn de Hema Fresh-winkels van Alibaba in China. Merken kunnen retailers helpen om de winkelervaring te verbeteren, maar moeten ook klaar zijn om te voldoen aan de vereisten van online fulfilment.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Colruyt en PepsiCo begraven de strijdbijl: weer Pepsi in de rekken

19/01/2018

Het vertrouwde assortiment van Pepsi en Lay’s komt weer in de rekken bij Colruyt. In november startte de keten een boycot tegen 29 producten van PepsiCo, omdat de merkproducent geen lagere prijzen wilde geven, maar de supermarktketen stopt daar nu mee.

Recordomzet voor BelOrta

19/01/2018

Groente- en fruitbedrijf BelOrta heeft in 2017 een recordomzet gehaald van 439 miljoen euro, een stijging van 7% ten opzichte van een jaar eerder. Het volume steeg met 2,5% en nadert de 500 miljoen kilogram.

Aldi Nord en Aldi Süd werken samen voor dierenwelzijn

18/01/2018

Aldi Nord en Aldi Süd slaan de handen in elkaar voor een unieke samenwerking: de discountbroers lanceren samen een eigen keurmerk voor dierenwelzijn. Het label Fair & Gut start enkel in Duitsland en voor gevogelteproducten, maar wordt later uitgebreid.

Hoe weinig suiker is te weinig? Rewe test de limieten met chocoladepudding

18/01/2018

Hoe weinig suiker kan een mens verdragen? Dat test de Duitse supermarktketen Rewe met een klantenbevraging. Het wil het suikergehalte in huismerkproducten verlagen, maar de consument beslist zelf hoeveel.

Back to top