Vijfde buurtwinkels Carrefour verlieslatend? "Van de pot gerukt" | RetailDetail

Vijfde buurtwinkels Carrefour verlieslatend? "Van de pot gerukt"

Vijfde buurtwinkels Carrefour verlieslatend? "Van de pot gerukt"
Foto: gg-foto / Shutterstock.com

Carrefour is verontwaardigd over de bewering van Unizo dat een vijfde van de buurtwinkels verlieslatend is. Van de pot gerukt, reageert de keten.

 

Unizo: “Vijfde alle zelfstandige supermarkten maken verlies”

Op basis van cijfers van de Nationale Bank berekende Luc Ardies van zelfstandigenorganisatie Unizo dat 21% van de buurtwinkels van Carrefour, waaronder het zowel de formaten Express en Market rekent, verlieslatend zijn. Het gaat daarbij om winkels van zelfstandige franchise-uitbaters waarvan de cijfers van de afgelopen drie jaar bekend zijn.

 

Zo zou 22% van de Express-vestigingen rode cijfers optekenen en 21% van de grotere Market-supermarkten. Dat is iets meer dan gemiddeld in de sector, meent Ardies in Het Laatste Nieuws: “Van de zelfstandige supermarkten of de buurtsupermarkten is gemiddeld 19,7% niet rendabel. Dat is overigens beter dan wat de ketens presteren.”

 

Bij concurrent Delhaize presteren de zelfstandige supermarkten volgens Unizo beter: bij AD Delhaize zou 13% verlies lijden, terwijl 16% van de Proxy-gemakswinkels in het rood staan. 

 

Zelfstandige buurtwinkels geen garantie op succes

Unizo publiceert de cijfers naar eigen zeggen om Carrefour te waarschuwen dat het niet blindelings mag inzetten op franchisewinkels. Zelfstandige buurtwinkels zijn geen garantie op succes, klinkt het. Carrefour mag de zelfstandigen vooral “niet louter als een afzetkanaal beschouwen” en zeker een strategie van prijsverlagingen zou die rendabiliteit kunnen uithollen.

 

Dat de keuze om meer in te zetten op buurtwinkels de goeie is, betwijfelt nochtans niemand. Zowel Unizo als retailmarketingdocent Gino Van Ossel van de Vlerick Business School scharen zich achter het idee, want – ook al is er nog werk aan de winkel – daar zit de groei. “Wat ze nu gedaan hebben, snijden in de kosten, dat is een voorwaarde voor succes, maar geen toegang tot succes. Zoals het gezegde gaat: implementatie eet strategie op bij het ontbijt. Je kan wel zeggen dat je het gaat doen, maar je moet het ook waarmaken”, zegt Van Ossel aan VRT.

 

Carrefour: “Enkel individuele uitzonderingen”

Bij Carrefour zijn ze het met de cijfers alvast niet eens. “Van de pot gerukt heet zoiets.‬ ‪Alle Market-supermarkten en Express-buurtwinkels die de laatste 5 jaar zijn geopend doen het goed, buiten enkele individuele uitzonderingen waarvoor we een actieplan hebben”, laat woordvoerder Baptiste Van Outryve weten op LinkedIn. “We hebben er het raden naar van waar die cijfers komen. We hebben ook niet de gewoonte om te communiceren over vennootschappen die niet de onze zijn, ook al zijn het franchisenemers en hebben we er natuurlijk alle belang bij dat ze het goed doen”, klinkt het nog. 

 

In het aangekondigde reorganisatieplan van Carrefour krijgen zelfstandige buurtwinkels een grote rol toebedeeld. De Franse supermarktketen wil meer gaan inzetten op digitalisering, biovoeding, verse voeding en buurtwinkels in een poging om de omzet en winst op te krikken. Dit jaar alleen al moeten in België nog dertig nieuwe vestigingen van Express en Market openen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".