Visconsument vindt duurzaamheid belangrijker dan prijs

Visconsument vindt duurzaamheid belangrijker dan prijs

Om de oceanen te redden, zouden we enkel nog vis uit duurzame bronnen moeten eten, meent bijna driekwart (72%) van de visconsumenten. Zij zijn bereid om meer te betalen voor een gecertificeerd duurzaam visproduct.

Invloed op koopgedrag

Dat blijkt uit marktonderzoek bij meer dan 16.000 visconsumenten in 21 landen, in opdracht van het duurzame viskeurmerk Marine Stewardship Council (MSC). Het resultaat staat in contrast met de aankoopmotieven in andere FMCG-categorieën, waar de prijs en het merk doorgaans duurzaamheid overtreffen in het koopgedrag.

 

Bij meer dan vier op de vijf (85%) huishoudens die regelmatig vis koopt, is de bezorgdheid omtrent onze oceanen van invloed op het koopgedrag. Oudere consumenten hebben meer aandacht voor duurzaamheid: 75% van de visconsumenten van 55 jaar en ouder is het eens met de noodzaak om alleen uit duurzame bronnen te eten, in vergelijking met 67% van de 18 tot 34-jarigen.

 

Terwijl 10% van de wereldwijd gevangen vis uit MSC-gecertificeerde visserij komt, zegt 37% van de mondiale consumenten dat ze het MSC-keurmerk herkennen. Dit is 44% in Nederland en 26% in België. Meer dan de helft (54%) van de visconsumenten geeft aan bereid te zijn om meer te betalen voor een gecertificeerd duurzaam visproduct.