Vlees in België 19% duurder dan EU-gemiddelde

Vlees in België 19% duurder dan EU-gemiddelde

België is vergeleken met het Europese gemiddelde helemaal geen duur land: de voedingsprijzen liggen 8% boven het EU-gemiddelde (met een uitschieter van +19% voor vlees), terwijl de prijzen voor alcohol en tabak eronder liggen (respectievelijk 8% en 3% goedkoper).

Nederland iets goedkoper dan België

België zit dus nog vrij dicht bij het Europese gemiddelde, zo blijkt uit de recentste Eurostat-studie. Voor voeding is Nederland dan weer 2% goedkoper dan het gemiddelde, met als positieve uitschieters brood en granen (liefst 10% goedkoper) een zuivelproducten (7% goedkoper). Vlees is daarentegen 11% duurder. Alcohol is dan weer 4% duurder dan het EU-gemiddelde, sigaretten 9%.

 

Moraal van het verhaal: Nederlanders zijn voordeliger af wannneer ze sigaretten en alcohol in België kopen, Belgen slaan hun voeding dan weer goedkoper in bij de noorderburen. Tenminste, Als we even abstractie maken van de verplaatsingskosten.

 

Enorme prijsverschillen

Opvallend is het grote prijsverschil tussen de goedkoopste en de duurste landen: in Denemarken kost voeding 45% meer dan het EU-gemiddelde, in Zweden is dat 24%. De goedkoopste landen voor voeding in de EU zijn Polen en Roemenië, waar de prijzen respectievelijk 37 en 36% lager liggen dan gemiddeld.

 

Voor alcohol en tabak zijn de prijsverschillen nog groter: voor alcohol steken Ierland (+75%) en Finland (+72%) er met kop en schouders bovenuit, voor tabak betalen de Britten (+118%) veruit het meest. De prijzen voor alcohol en tabak liggen het laagst in Bulgarije: 36% onder het EU-gemiddelde voor alcohol en zelfs de helft onder het gemiddelde voor tabak. De cijfers komen van Eurostat, het Europese statistiekbureau, dat het prijspeil van een mandje producten over de hele Europese Unie vergeleek en daarbij op soms enorme prijsverschillen stootte.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Carrefour schrapt duizenden jobs ten voordele van e-commerce

23/01/2018

De Franse hypermarktgroep Carrefour gaat enkele duizenden werknemers op straat zetten, kondigde CEO Alexandre Bompard vandaag aan. Dankzij een nieuw transformatieplan, met nadruk op e-commerce, wil Carrefour "wereldleider in voedseltransitie" worden.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zo hard groeit Amazon in food

22/01/2018

E-commerce vertegenwoordigt nog steeds een beperkt aandeel in de foodverkopen, maar de Amerikaanse én Europese groeicijfers van Amazon voor het jaar 2017 ogen bepaald indrukwekkend. Is het kantelpunt nabij?

Amazon opent eerste winkel zonder kassa’s voor grote publiek

22/01/2018

Amazon opent vandaag in Seattle, nabij zijn hoofdkantoor, de eerste winkel zonder kassa’s voor het grote publiek. Het was al langer bezig met een test bij het eigen personeel, maar nu krijgt dus iedereen toegang.

Neemt Unilever tonicmerk Fever-Tree over?

19/01/2018

Het tonicmerk Fever-Tree heeft een nieuwe bestuurder aangesteld: Kevin Havelock, hoofd van de afdeling frisdranken van Unilever. De benoeming leidt tot speculaties dat Unilever moederbedrijf Fevertree Drinks wil overnemen en stuwt het aandeel de hoogte in.

Filet Pur: Een haar in de plastieksoep

19/01/2018

Zijn retailers ruziemakers en bedriegers? Moeten energiedrankjes verboden worden? Staat Carrefour voor een sanering en wordt Delhaize zo Hollands als kaas? Alweer een bewogen week, zoals blijkt uit het plasticvrije overzicht van RetailDetail Food.

Back to top