Vlees in België 19% duurder dan EU-gemiddelde

Vlees in België 19% duurder dan EU-gemiddelde

België is vergeleken met het Europese gemiddelde helemaal geen duur land: de voedingsprijzen liggen 8% boven het EU-gemiddelde (met een uitschieter van +19% voor vlees), terwijl de prijzen voor alcohol en tabak eronder liggen (respectievelijk 8% en 3% goedkoper).

Nederland iets goedkoper dan België

België zit dus nog vrij dicht bij het Europese gemiddelde, zo blijkt uit de recentste Eurostat-studie. Voor voeding is Nederland dan weer 2% goedkoper dan het gemiddelde, met als positieve uitschieters brood en granen (liefst 10% goedkoper) een zuivelproducten (7% goedkoper). Vlees is daarentegen 11% duurder. Alcohol is dan weer 4% duurder dan het EU-gemiddelde, sigaretten 9%.

 

Moraal van het verhaal: Nederlanders zijn voordeliger af wannneer ze sigaretten en alcohol in België kopen, Belgen slaan hun voeding dan weer goedkoper in bij de noorderburen. Tenminste, Als we even abstractie maken van de verplaatsingskosten.

 

Enorme prijsverschillen

Opvallend is het grote prijsverschil tussen de goedkoopste en de duurste landen: in Denemarken kost voeding 45% meer dan het EU-gemiddelde, in Zweden is dat 24%. De goedkoopste landen voor voeding in de EU zijn Polen en Roemenië, waar de prijzen respectievelijk 37 en 36% lager liggen dan gemiddeld.

 

Voor alcohol en tabak zijn de prijsverschillen nog groter: voor alcohol steken Ierland (+75%) en Finland (+72%) er met kop en schouders bovenuit, voor tabak betalen de Britten (+118%) veruit het meest. De prijzen voor alcohol en tabak liggen het laagst in Bulgarije: 36% onder het EU-gemiddelde voor alcohol en zelfs de helft onder het gemiddelde voor tabak. De cijfers komen van Eurostat, het Europese statistiekbureau, dat het prijspeil van een mandje producten over de hele Europese Unie vergeleek en daarbij op soms enorme prijsverschillen stootte.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top