Vlees steeds minder populair, vooral bij vrouwen en jongeren

Vlees steeds minder populair, vooral bij vrouwen en jongeren
Shutterstock.com

De vleesconsumptie in België blijft dalen, vooral dan onder de jongeren en bij vrouwen, en ook Brusselaars nemen het voortouw in deze trend. Dierenwelzijn, milieu- en gezondheidsoverwegingen liggen aan de basis van de daling.

 

Mentaliteitswijziging

Vandaag eet 72% van de Belgen bijna dagelijks vlees of vis, maar toch is de helft van de bevolking ervan overtuigd dat het noodzakelijk is om in de toekomst minder vlees te eten. Vooral mensen jonger dan 34 jaar, vrouwen en Brusselaars kiezen sneller voor een vegetarische maaltijd. Bijna een kwart van de jongeren eet gemiddeld minstens drie keer per week vegetarisch, 12% meer dan in 2016, schrijft het Nieuwsblad. Vooral vrouwen eten steeds vaker vegetarisch: één op de acht kiest minstens drie keer per week voor een vegetarische maaltijd; bij mannen ligt dat aandeel op één op de tien.

 

Dierenwelzijn en milieuoverwegingen spelen een belangrijke rol in de toenemende populariteit van vegetarische alternatieven: vooral jonge mensen hechten daar veel belang aan. Bij 55-plussers neemt de eigen gezondheid dan weer een prominente plaats in bij de keuze voor een vegetarisch dieet.

 

Ten slotte vallen ook de hoge cijfers voor Brussel op: daar eet nog ‘slechts’ 57% van de inwoners bijna dagelijks vlees of vis. 19% noemt zichzelf flexitariër en 6% veganist. Het is een trend die ook in andere grote steden merkbaar is, stelt het onderzoek van onderzoeksbureau iVOX in opdracht van het Ethisch Vegetarisch Alternatief.