Vleesgigant JBS koopt vegakampioen Vivera in aanloop naar Amerikaanse beursgang

Artur_eM / Shutterstock.com

De geheime aanbidder van de Nederlandse specialist in plantaardige vleesvervangers Vivera is bekend. Het gaat om de Braziliaanse vleesreus JBS, die zich zo een meer toekomstgericht profiel aanmeet in de aanloop naar een nieuwe poging om zijn Amerikaanse activiteiten apart naar de beurs te brengen.

 

341 miljoen euro voor 85 miljoen omzet

JBS telt 341 miljoen euro neer voor Vivera, en krijgt daarmee drie fabrieken en het onderzoekscentrum van het Nederlandse bedrijf in handen. Niet kwaad voor een bedrijf dat momenteel een omzet draait van 85 miljoen euro en het momenteel vooral moet hebben van verkopen in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In februari lekte al uit dat Vivera in exclusieve overnamegesprekken was verwikkeld, maar de naam van de kandidaat-overnemer raakte daarbij niet bekend.

 

Deze overname mag echter niet geëvalueerd worden op basis van de huidige business: de markt voor (plantaardige) vleesvervangers zit immers stevig in de lift. Vivera mikte op een verdriedubbeling van de omzet tegen 2025: een forse groeispurt, maar wel eentje die nu kan gelopen worden op het wereldwijde platform van JBS.

 

De deal lijkt de ambities zelfs nog wat te verhogen. "Door onze krachten te bundelen met JBS hebben we toegang tot aanzienlijk meer resources en mogelijkheden om ons huidige sterke groeitraject en de uitbreiding van het merk Vivera verder te versnellen", zegt CEO Willem van Weede in een gezamenlijk persbericht.

 

Beursgang Amerikaanse divisie

Ook voor JBS is de deal van groot belang: het bedrijf heeft intussen goed begrepen dat er een nieuwe wind waait door de wereldwijde vleesindustrie, en dat de shift naar vegetarische alternatieven langzaam aan vaart wint. Het bedrijf behoort nu al tot de top-vijf van grootste voedingsbedrijven ter wereld - de exacte rangschikking verschilt naargelang de methodologie van de opgemaakte lijstjes - maar vergroot met deze deal fors zijn geloofwaardigheid als aanbieder van vleesalternatieven.

 

Die geloofwaardigheid kan JBS goed gebruiken, nu het zijn in 2017 opgeborgen plannen voor een beursgang van zijn Amerikaanse divisie nieuw leven inblaast. "Een beursgang van onze Amerikaanse activiteiten is geen kwestie van of, maar van wanneer", verklaarde CEO Gilberto Tomazoni tijdens de conference call over de jongste jaarresultaten. Officieel is het allemaal met andere woorden nog niet, maar Wall Street bulkt momenteel van lege beursschelpen op zoek naar een overnameprooi, de zogenaamde Special Purpose Acquisition Companies of SPACs, die maar al te graag hun tanden zouden zetten in zo'n kans.

 

JBS kan immers uitpakken met recordcijfers over 2020: de omzet steeg met meer dan een derde tot 52,3 miljard dollar (43 miljard euro) en de winst verdubbelde tot 5,6 miljard dollar (4,7 miljard euro). Zowat driekwart van die omzet komt van de Amerikaanse activiteiten, die apart naar de beurs zouden gebracht worden. JBS heeft dus een nieuwe inkomstenmotor nodig, en Vivera moet daar mee voor gaan zorgen.