VN: "Maak van minder voedselverspilling een voornemen"

VN: "Maak van minder voedselverspilling een voornemen"

Het VN-voedselagentschap FAO heeft al een nieuwjaarsvoornemen voor ons klaar: verspil eens minder voedsel. Europeanen zouden jaarlijks 88 miljoen ton verspillen, wereldwijd is dat liefst 1,3 miljard ton.

 

Derde alle voedselproductie gaat verloren

Liefst een derde van alle wereldwijde voedselproductie gaat jaarlijks verloren, schat het voedselagentschap van de Verenigde Naties (FAO). Dat komt neer op 1,3 miljard ton verspilde voeding. Tijdens deze eindejaarsfeesten roept het agentschap daarom op om niet alleen bij de feestmalen goed op te letten, maar ook om van minder voedselverspilling meteen een nieuwjaarsvoornemen te maken. “De feestdagen zijn in sommige werelddelen synoniem geworden voor over-eten en voedselafval”, zegt het FAO.

 

“Maak van geen voedsel verspillen je goede voornemen voor het nieuwe jaar”, klinkt het en daar hoort meteen ook een eigen hashtag bij: #NotWasting. Want het gaat niet alleen om de voeding zelf, de verspilling is ook “een verspilling van arbeid, water, energie, grondstoffen en andere middelen die gebruikt worden om het voedsel te produceren.”


 
Er is wel onenigheid over hoeveel we nu precies verspillen. Volgens het VN-agentschap bedraagt de voedselafvalberg in België bijvoorbeeld elk jaar 3,6 miljoen ton, wat neerkomt op 345 kilogram per persoon per jaar. De Vlaamse overheid heeft het in een eigen rapport daarentegen over amper 32,7 kilogram voedselverlies per Vlaming. Supermarkten dragen daar voor 5% toe bij. Voor consumenten heeft het FAO dan weer een lijstje met zes concrete tips om hun voedselverspilling terug te dringen.