VN-agentschap: "Maak van minder voedselverspilling een voornemen" | RetailDetail

VN: "Maak van minder voedselverspilling een voornemen"

VN: "Maak van minder voedselverspilling een voornemen"
Foto: Shutterstock

Het VN-voedselagentschap FAO heeft al een nieuwjaarsvoornemen voor ons klaar: verspil eens minder voedsel. Europeanen zouden jaarlijks 88 miljoen ton verspillen, wereldwijd is dat liefst 1,3 miljard ton.

 

Derde alle voedselproductie gaat verloren

Liefst een derde van alle wereldwijde voedselproductie gaat jaarlijks verloren, schat het voedselagentschap van de Verenigde Naties (FAO). Dat komt neer op 1,3 miljard ton verspilde voeding. Tijdens deze eindejaarsfeesten roept het agentschap daarom op om niet alleen bij de feestmalen goed op te letten, maar ook om van minder voedselverspilling meteen een nieuwjaarsvoornemen te maken. “De feestdagen zijn in sommige werelddelen synoniem geworden voor over-eten en voedselafval”, zegt het FAO.

 

“Maak van geen voedsel verspillen je goede voornemen voor het nieuwe jaar”, klinkt het en daar hoort meteen ook een eigen hashtag bij: #NotWasting. Want het gaat niet alleen om de voeding zelf, de verspilling is ook “een verspilling van arbeid, water, energie, grondstoffen en andere middelen die gebruikt worden om het voedsel te produceren.”


 
Er is wel onenigheid over hoeveel we nu precies verspillen. Volgens het VN-agentschap bedraagt de voedselafvalberg in België bijvoorbeeld elk jaar 3,6 miljoen ton, wat neerkomt op 345 kilogram per persoon per jaar. De Vlaamse overheid heeft het in een eigen rapport daarentegen over amper 32,7 kilogram voedselverlies per Vlaming. Supermarkten dragen daar voor 5% toe bij. Voor consumenten heeft het FAO dan weer een lijstje met zes concrete tips om hun voedselverspilling terug te dringen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Spar wil nu ook voet op Griekse bodem

19/03/2018

Spar International heeft de zinnen gezet op Griekenland als het volgende land om de voedingsretailmarkt te veroveren. Spar Hellas zal samenwerken met Asteras en Mesis om over vier jaar meer dan 500 Spar-winkels op te zetten.

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

19/03/2018

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

Consumenten tegen supermarkten: "Voed ons op!"

19/03/2018

Consumenten vragen supermarkten om duurzamere aankopen te stimuleren in de nieuwe campagne ‘ik ben meer dan mijn kassaticket’. Zes ngo’s gaan daarvoor de samenwerking aan op initiatief van blogster Ingrid Renders van Maison Slash.

Picnic bevestigt komst naar Duitsland

19/03/2018

Voor het weekend waren er geruchten opgedoken dat de Nederlandse online supermarkt Picnic testen uitvoerde in Duitsland. Dat nieuws is nu bevestigd door medeoprichter Michiel Muller.

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Back to top