Voeding snelst groeiende categorie voor Amazon

Voeding snelst groeiende categorie voor Amazon
Foto: Nopparat Khokthong / Shutterstock.com

Voeding en dranken zijn voor Amazon in de Verenigde Staten de snelst groeiende categorie: een derde van alle online bestelde boodschappen zijn voor de retailgigant. Toch blijft de categorie erg klein, ook op de Amerikaanse thuismarkt. 

 

Online foodverkoop nog geen 3%

Van alle verkochte voeding en dranken in de Verenigde Staten, zal dit jaar 2,8% online worden besteld, schat eMarketer. Een derde daarvan is voor Amazon. Het blijft voor de onlineretailer dan ook de minst sterke categorie, goed voor ‘slechts’ 4,75 miljard Amerikaanse dollar (4 miljard euro). Alleen in de verkoop van auto’s en auto-onderdelen heeft Amazon nog minder vat op de Amerikaanse consument.

 

Toch komt daar verandering in: voeding is in de VS wel de snelst groeiende categorie voor de retailreus uit Seattle, goed voor een voorspelde groei van 40,1% in 2018. Bijna 60% van alle Amerikaanse internetgebruikers kocht het afgelopen jaar al eens kruidenierswaren bij Amazon, peilde Coresight Research in maart. Shoppers kopen er houdbare voeding en dan vooral dranken, berekende One Click Retail. In het tweede kwartaal zou Amazon voor 110 miljoen euro aan koude dranken hebben verkocht (+36%), koffie was goed voor 108 miljoen dollar (+40%). Vier van de vijf meest verkochte kruidenierswaren bij Amazon waren soorten koffiecapsules. Andere snelgroeiende categorieën zijn mode (+38,2% groei op jaarbasis), drogmetica (+37,9%) en woonartikelen (+37,2%), voorspelt eMarketer voor 2018.

 

Mensen kochten ook vooral kleine hoeveelheden op het e-commerceplatform (43,2%), terwijl slechts 12% er al of bijna al zijn boodschappen deed. Obstakels voor het online kopen, blijken vooral de leveringstijden (Amerikaanse consumenten willen voor voeding levering binnen de dag) en de behoefte om verse voeding nog zelf te zien en voelen. Om daar verandering in te brengen, zet Amazon zijn biosupermarktketen Whole Foods in: de onlineretailer stimuleert kruisbestuiving onder andere door Prime-leden 10% extra korting te geven op promo-aanbiedingen bij Whole Foods en gaf shoppers bij Whole Foods omgekeerd een waardebon van 10 dollar voor Prime Day.